13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBijuteriile din Craiova, controlate de comisarii CJPC

Bijuteriile din Craiova, controlate de comisarii CJPC

Craiovenii pot să cumpere bijuterii din metale şi pietre preţioase fără să-şi facă griji cu privire la calitatea acestora. În urma controalelor efectuate, comisarii CJPC au descoperit că majoritatea celor care comercializează astfel de produse respectă prevederile legislaţiei în domeniu.

Comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj au întreprins, la sfârşitul lunii trecute, un control care a vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase. „Au fost verificaţi cinci agenţi economici din municipiul Craiova, dintre care patru au fost în regulă. Unul a avut însă o problemă de informare (de etichetare) şi, în conformitate cu OG nr. 21/1992 cu modificările ulterioare, i s-a aplicat o amendă în cuantum de 2.000 de lei“, a declarat Vali Drăgoescu, comisar-şef adjunct al CJPC Dolj. Acesta a explicat că echipa de control a fost formată din doi comisari din cadrul CJPC Dolj şi un specialist în metale şi pietre preţioase din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). „În general, se verifică autorizaţiile eliberate de ANPC şi dacă bijuteriile sunt marcate corespunzător. Agenţii economici care comercializează astfel de produse au început însă să se pună la punct, mai ales că este riscul foarte mare (dacă bijuteriile nu sunt marcate se confiscă)“, a precizat Gheorghe Marinescu, directorul coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Dolj.
Chiar dacă în urma controalelor s-a stabilit că bijuteriile comercializate în Craiova sunt în regulă, pentru orice nelămurire sau suspiciune legată de bijuteria achiziţionată, consumatorii se pot adresa specialiştilor doljeni ai Direcţiei pentru Metale Preţioase şi Pietre Preţioase din cadrul ANPC în vederea analizei obiectului respectiv.

Reguli care trebuie respectate la cumpărarea bijuteriilor

Pentru a vă asigura că bijuteriile achiziţionate sunt de calitate, sfatul specialiştilor este să luaţi astfel de obiecte numai de la persoane autorizate (autorizaţia sau copia sa trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului). „Asiguraţi-vă că bijuteria este însoţită de un certificat de calitate din care să reiese conţinutul de metal preţios, calitatea şi masa pietrei preţioase înglobate în montură. Şi, mai ales, evitaţi cumpărarea de bunuri din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi“, se arată într-un comunicat emis de ANPC. În plus, asiguraţi-vă că obiectele din metale preţioase pe care le achiziţionaţi sunt marcate (marcarea este obligatorie) şi că primiţi factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
De asemenea, cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot apărea. Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare, de exemplu. Nu uitaţi că, pe lângă certificatul de calitate, puteţi cere suplimentar un Buletin de Expertizare a obiectului, realizat de specialiştii Direcţiei pentru Metale Preţioase şi Pietre Preţioase din cadrul ANPC.

La nivel naţional au fost aplicate amenzi în valoare de 348.100 lei

Chiar dacă majoritatea agenţilor economici verificaţi din Craiova au fost în regulă, nu aceleaşi rezultate au fost înregistrate şi la nivel naţional. Potrivit informaţiilor funizate de ANPC, din 294 de operatori verificaţi, la 53% dintre aceştia s-au constatat nereguli. „Din 1.220,18 kg de bijuterii care au făcut obiectul controlului, 16,12 kg prezentau abateri de la legislaţia în vigoare. Pentru deficienţele constatate, 0,45 kg de bijuterii comercializate de operatori economici din judeţele Constanţa, Timiş şi Bacău au fost confiscate şi predate Trezoreriei Statului, iar 9,74 kg au fost oprite temporar de la comercializare. Totodată, au fost aplicate 73 de amenzi contravenţionale, în valoare de 348.100 de lei“, se arată într-un comunicat emis de ANPC. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII