10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDenunţătoru-i liber, avocata e-n arest

Denunţătoru-i liber, avocata e-n arest

Curtea de Apel Craiova a decis săptămâna trecută menţinerea în arest preventiv a avocatei craiovene Simona Niculina Filip, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. În schimb, cel care a denunţat-o a fost deja eliberat condiţionat, după ce procurorii anticorupţie au renunţat să ceară pentru acesta o pedeapsă mai aspră.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au respins la sfârşitul săptămânii trecute solicitarea avocatei Simona Niculina Filip de a i se înlocui măsura arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara. În plus, instanţa supremă i-a respins avocatei arestate şi cererea de a fi eliberată sub control judiciar. Aşadar, Simona Niculina Filip, de 43 de ani, din Craiova, rămâne în spatele gratiilor, teoretic, încă 60 de zile.
Reamintim că avocata a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova sub acuzaţia de trafic de influenţă. Împreună cu ea a mai fost deferit justiţiei, în stare de libertate, agentul Ion Măceşanu, de la Penitenciarul Craiova, care i-a fost complice.
Potrivit rechizitoriului DNA, avocata a pretins de la un deţinut din Penitenciarul Craiova suma de 10.000 de euro, din care 3.000 de euro reprezentau onorariul său, iar restul de 7.000 de euro erau pentru a-i „cumpăra“ pe magistraţii din cadrul Curţii de Apel Craiova şi Tribunalului Dolj în scopul de a-i determina să-l elibereze şi să pronunţe o hotărâre judecătorească de condamnare cu suspendare în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. În plus, avocata a mai pretins şi suma de 2.000 de euro, afirmând că are influenţă asupra procurorilor din cadrul DNA Craiova, pentru a-i determina să nu declare apel.

Arestat tot pentru trafic de influenţă

Avocata a împlinit două luni de când se află în spatele gratiilor, laolaltă cu cei pe care-i apăra în instanţă până nu demult. În schimb, cel care a denunţat-o a ieşit deja din penitenciar, graţie şi unui mic ajutor – deloc ilegal – al procurorilor DNA pe care i-a ajutat.
Acum, că a fost eliberat, îi putem divulga identitatea. Denunţătorul este Gheorghe Şutoi, de 61 de ani, din Drobeta Turnu Severin. El a fost arestat pe 3 iunie 2009, fiind apoi trimis în judecată în stare de arest preventiv – de aceiaşi procurori ai DNA Craiova – tot pentru trafic de influenţă, după ce i-a solicitat unui om de afaceri de origine turcă, dar domiciliat în Râmnicu Vâlcea, suma de 380.000 de lei drept şpagă cu care ar fi trebuit să-l „ungă“ pe unul dintre directorii Hidrocentralei Porţile de Fier II, cu care ar fi fost bun prieten.
Potrivit procurorilor, schema propusă de Şutoi era următoarea: Hidrocentrala Porţile de Fier II deţine aproximativ 120 de tone de deşeuri din cupru, provenite din casarea turbinelor. „Convins“ cu suma potrivită – aproape 100.000 de euro – unul dintre directorii hidrocentralei urma să dispună scoaterea din depozit, fără forme legale, a întregii cantităţi de deşeuri de cupru. Primind cuprul gratis, doar în baza unei şpăgi – ce-i drept, substanţiale, omul de afaceri turc urma să vândă această cantitate de deşeuri, iar contravaloarea obţinută, care s-ar fi ridicat la aproape 1.000.000 de lei, trebuia să o împartă cu creierul afacerii, Gheorghe Şutoi. Omului de afaceri din Vâlcea i s-a părut însă că povestea scârţâie şi s-a dus la DNA, iar procurorii au organizat astă-vară un flagrant, apoi l-au încătuşat pe Şutoi.

Răsplata DNA

Pe 11 ianuarie 2010, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe Şutoi, condamnându-l la doi ani de închisoare cu executare. În mod surprinzător, procurorii DNA n-au făcut apel. Au apreciat că pedeapsa este suficientă, aceasta fiind de fapt un soi de răsplată pentru cel care a denunţat-o pe avocata Simona Filip. De ce? E simplu: având peste 60 de ani, Gheorghe Şutoi a obţinut eliberarea condiţionată după efectuarea a numai o treime din pedeapsă, adică opt luni de închisoare. Aşa se face că în februarie a ieşit din spatele gratiilor. Avocata care îi ceruse bani să-l scape a rămas însă în penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII