17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrumuseţea din noi

Frumuseţea din noi

Atunci când nu ne ştie nimeni, când nu mai găsim nici o speranţă şi viaţa pare lipsită de perspective sau pare neinteresantă nu este vina nimănui. Viaţa are momente plăcute şi mai puţin plăcute. A gestiona aceste momente mai dificile reprezintă, de fapt, puterea de a trăi. A te adapta. A ignora aceste momente înseamnă a scoate, a da deoparte momente din viaţa noastră.

Comoara din interior

Nici măcar nu ne imaginăm ce bogăţie pot aduce aceste trăiri în experienţa noastră de viaţă. Ascunsă dincolo de vălurile suferinţei, lecţia pe care este posibil să o găsim în aceste trăiri, în astfel de clipe, este foarte importantă. În aceste momente, este bine să fim extrem de atenţi pentru că ele ne aproprie de adevăr, de cunoaştere, de noi înşine. Ne reconsiderăm valorile, sistemul de credinţe şi priorităţile în viaţă. În astfel de momente se fac marile schimbări şi trenul vieţii e posibil să-şi schimbe macazul şi poate direcţia. În aceste experienţe de viaţă este posibil să manifestăm asemenea calităţi pe care niciodată nu am ştiut că le avem. Este momentul marilor descoperiri şi aflăm, poate, despre noi lucruri pe care altfel nu le-am fi ştiut niciodată.

Suntem conduşi de emoţii

Emoţiile ne stăpânesc viaţa şi îi dau sens. Ele induc speranţa, ne motivează, creează aşteptări şi generează înţelepciune. Alteori însă sunt tirani care ne conduc spre gesturi disperate. Aspre sau crude, posesive şi obsesive, ne pot îndepărta uneori de adevăratul scop al vieţii. Sub dominaţia lor uităm să ne concentrăm asupra ceea este esenţial în viaţa noastră. Ele dau culoarea pe care o au zilele pe care le trăim. De aceea este important să le conştientizăm şi să ne dăm un pas înapoi pentru a putea discerne mai bine ceea ce este mai important pentru noi.

Resursele din inconştient

Dat fiind aceste coordonate, este destul de dificil uneori ca, pentru a ieşi din labirintul propriu creat de noi înşine, să găsim firul Ariadnei. În aceste momente, cele mai sigure resurse se află în interiorul nostru şi aşteaptă să fie descoperite. Basmele populare româneşti şi, de fapt, cele din fiecare cultură a întregii lumi pregătesc copiii încă de mici să găsească resursele şi rezolvarea în interior. Pieptănul care se transformă atunci când este nevoie într-o pădure, pana unei păsări care te face să zbori, transformându-se atunci când eşti în impas, într-un vultur, reprezintă resurse care aparent sunt banale obiecte, dar atunci când sunt invocate şi încărcate cu o putere magică reprezintă puntea către rezolvare.
În acest fel sunt activate resursele latente aflate în inconştientul nostru, fără ca noi să realizăm folosind mintea conştientă şi raţionamentul logic cum anume diamantele cunoaşterii interioare sclipesc şi aduc în viaţa noastră bogăţia şi valoarea inestimabilă a frumuseţii cunoaşterii revelată din interior.

Aplicaţie practică

Vă invit acum să experimentaţi şi să aduceţi din interior una dintre aceste nestemate pe care le avem fiecare din noi în mina personală de diamante, gata să fie descoperite şi aduse în lumina conştiinţei, pregătite să vă lumineze şi să vă ofere cu graţie frumuseţea lor plină de valoare şi adevăr. Alegeţi acum o problemă oarecare la care încă n-aţi găsit o rezolvare. Imaginaţi-vă că vă aşezaţi într-un fotoliu şi vorbiţi cuiva despre această problemă. Poate fi un personaj imaginar, un prieten, cineva drag, un înger, un ghid personal etc. Inspiraţi apoi şi expiraţi amplu, mai intens decât o faceţi de obicei, însă fără a forţa nimic… respirăm în ritmul propriu, perfect natural şi ne imaginăm cum pe un ecran în faţa noastră se proiectează un film, o secvenţă dintr-o poveste, o imagine construită de imaginaţia noastră, sau poate auzim o voce care ne spune o poveste, sau poate ne amintim ceva aparent fără legătură cu problema noastră. Punem acum întrebarea interioară: Cum pot afla o soluţie la problema pe care tocmai am evocat-o? E posibil să avem o revelaţie privind răspunsul interior pe care îl primim! La început de primăvară ar fi poate o alternativă la a descoperi altceva în interiorul nostru, ceva care aşteaptă să răsară şi să ne împlinească!
Psiholog principal
Gina Chiriac (Centrul de Psihoterapie „Sf. Grigorie Decapolitul“)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS