16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPărinţii din Dolj caută copii mici

Părinţii din Dolj caută copii mici

Campanie naţională de promovare a adopţiei

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj organizează, în perioada 1 – 8 martie 2010, Zilele Adopţiei, în cadrul campaniei naţionale de promovare a adopţiei. Acţiunea are ca scop creşterea numărului adopţiilor şi a gradului de informare a populaţiei cu privire la această procedură, la particularităţile şi importanţa fiecărei etape.

Adopţia oferă copilului posibilitatea de a avea o familie permanentă. Copilul care nu are părinţi sau este lipsit de o îngrijire corespunzătoare este primit în familia adoptatorilor, unde urmează să fie crescut ca membru al acestora.

Numărul familiilor care doresc să adopte un copil aproape că s-a dublat comparativ cu acela al micuţilor care pot fi adoptaţi. Situaţia – paradoxală – este cauzată de legislaţia care a intrat în vigoare în 2005 şi potrivit căreia autorităţile trebuie să încerce mai întâi reintegrarea copilului în familia naturală/integrarea în familia extinsă. Dacă acest lucru nu este posibil, ca finalitate a planului individualizat de protecţie, se poate recurge la adopţia internă. Procesul de identificare şi contactare a tuturor rudelor este de lungă durată. Astfel, copilul creşte şi se ataşează de persoanele de referinţă (AMP/familii de plasament etc.). Pe de altă parte, majoritatea familiilor/persoanelor potenţial adoptatoare doresc copii până în doi-trei ani. Ceea ce în final duce la scăderea şanselor copiilor mai mari de a fi adoptaţi.

Trebuie uitate preferinţele

 Când vine vorba de adopţie, sunt foarte multe opţiuni: băiat sau fată, nou-născut sau copil mai mare, aceeaşi rasă/etnie sau rasă/etnie diferită. De asemenea, părinţii pot alege să adopte doar un copil sau pot adopta fraţi.
Familiile care doresc să adopte acceptă doar copii de vârstă mică, sănătoşi, normal dezvoltaţi fizic şi psihic, care nu provin din familii de romi. Astfel de copii adoptabili sunt însă puţini. Această mentalitate trebuie schimbată, consideră specialiştii DGASPC. Este necesar ca familiile să accepte şi alt fel de copii, dezvoltarea ulterioară a acestora în mediul familial fiind foarte bună, copiii făcând progrese remarcabile.
Adopţiile pot fi diferenţiate prin vârsta copilului. Adopţia unui copil mic are loc când acesta are între şase luni şi doi-trei ani. La cel mare, adopţia se face când copilul are în jur de patru-cinci ani. Unii părinţi adoptivi doresc un copil mic, deoarece vor să-l crească de la o vârstă cât mai fragedă, sperând să-i traseze primele trăsături de personalitate, viitoarea dezvoltare a lui depinzând exclusiv de educaţia pe care i-o oferă ei.

32 de familii, pe lista de aşteptare

Statisticile DGASPC Dolj arată că în anul 2010 cei mai mulţi viitori părinţi îşi doresc să adopte un copil cu vârsta între trei luni şi trei ani. În prezent, în lista de aşteptare a familiilor/persoanelor atestate pentru adopţie se află 32 de familii (două familii sunt în proces de relaţionare cu câte un copil). Din acest număr, 28 de familii doresc să adopte copii cu vârsta între trei luni şi trei ani, iar patru familii doresc copil cu vârsta de maximum cinci ani.
Riscurile asumate sunt aceleaşi în ambele cazuri. Cu toate acestea, nu trebuie neglijat faptul că un copil mai mare are amintiri (ştie, de exemplu, că el nu s-a născut în această familie), poate fi ataşat de anumite persoane lângă care a crescut.

Avantajele copilului mare

Sunt câteva avantaje pe care cuplurile ar trebui să le aibă în vedere atunci când doresc să adopte un copil mai mare. Într-un astfel de caz, viitorii părinţi cunosc istoricul medical al copilului, iar anumite boli sunt deja identificate, dacă există. Pot fi comparate interesele şi personalitatea copilului cu cele ale părinţilor adoptivi. Copiii mai mari au mai puţine nevoi decât cei mici şi pot îndeplini anumite sarcini. Un copil mai mare relaţionează şi interacţionează cu cei din jur, poate comunica uşor cu părinţii, se adaptează repede la schimbări. În adopţia unui copil mai mare, părinţii au deschisă o fereastră către trecutul lui (copiii pot avea amintiri ce pot oferi detalii despre emoţiile şi personalitatea lor).
Prin urmare, spun specialiştii DGASPC, avantajele sunt mult mai numeroase comparativ cu riscurile, iar acestea din urmă nu mai contează, având în vedere dorinţa adoptatorilor de a avea o familie întregită.

 Informaţii suplimentare

Cei interesaţi se pot adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, cu sediul în Craiova, str. Nicolae Titulescu nr. 22, Serviciul Adopţii – Camera nr. 35, dar pot apela şi Telefonul Copilului (983) pentru obţinerea informaţiilor necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII