17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile, controlate cu procesul-verbal

Asociaţiile, controlate cu procesul-verbal

Începând din acest an, primăria va solicita asociaţiilor de proprietari şi locatari din Craiova o copie după procesul-verbal întocmit cu ocazia întrunirii Adunării Generale. Aceasta este singura modalitate de a-i controla pe reprezentanţii asociaţiilor, care nu se grăbesc să convoace respectivele întruniri.

În primele trei luni ale anului, asociaţiile de proprietari şi locatari au obligaţia să convoace Adunările Generale. În cadrul acestor întâlniri, se adoptă, se modifică sau se revocă hotărâri, se stabilesc bugetele de venituri şi cheltuieli, se poate alege preşedintele, poate fi angajat sau eliberat din funcţie un administrator; se adoptă măsuri pentru buna administrare şi funcţionare a condominiilor. Numai că nimeni nu ţine o evidenţă a acestor adunări, nici măcar Serviciul coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova. Altfel nu se explică faptul că există asociaţii ai căror preşedinţi sunt decedaţi şi încă figurează în listele primăriei. A fost cazul Asociaţiei nr. 7 din 1 Mai, rămasă fără un reprezentant încă de anul trecut şi al cărei comitet executiv nici nu s-a deranjat să convoace Adunarea Generală la vremea respectivă. Asociaţia a ales un preşedinte săptămâna trecută, când locatarii au fost convocaţi pentru Adunarea Generală. Tocmai din acest motiv, începând din acest an, asociaţiile trebuie să demonstreze cu procesul-verbal că s-au întrunit Adunările Generale, aşa cum prevede Legea nr. 230/2007.
„Până în prezent, doar 35 de asociaţii de proprietari şi locatari au anunţat Serviciul coordonare asociaţii de proprietari că şi-au convocat Adunările Generale. Numărul poate fi mai mare, fiindcă ele nu au obligaţia să anunţe. Adunările se ţin în primele trei luni ale anului şi mai au timp la dispoziţie, dar cele mai multe stabilesc aceste întruniri pe ultima sută de metri. Sunt şi cazuri care depăşesc termenul legal sau nici nu ţin aceste adunări. Reprezentanţii primăriei află acest lucru numai dacă locatarii reclamă, altfel nu există nici o modalitate de verificare. Dar, ca o măsură de control, Marian Giubelan, reprezentantul Serviciului coordonare asociaţii, a luat decizia ca asociaţiile să prezinte procesul-verbal întocmit la data întrunirii Adunării Generale“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Adunare pe vreme bună

Preşedinţii asociaţiilor şi comitetul, cei care au obligaţia să convoace Adunarea Generală, susţin că, până la sfârşitul lunii martie, mai au timp, acesta fiind termenul prevăzut de lege. Şi că „aşteaptă încălzirea vremii“, dar şi să-şi facă ordine în contabilitate. Ce-i drept, motive care nu sunt trecute în nici unul dintre articolele Legii nr. 230/2007. „Multe asociaţii stabilesc aceste adunări în a doua jumătate a primului trimestru al anului. Aşteaptă, probabil, încălzirea vremii, dar şi situaţia contabilă, adică întocmirea de către cenzor a unui raport prin care să-şi prezinte activitatea, dar şi gestiunea asociaţiei“, este de părere preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj, Dan Remus.

Ce spune legea

Art. 23. – (1) După Adunarea Generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru, o Adunare Generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei Adunări Generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII