21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestarea primarului afectează imaginea PD-L

Arestarea primarului afectează imaginea PD-L

Vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, a admis, într-o declaraţie pentru Realitatea FM, că scandalul legat de arestarea primarului din Craiova, Antonie Solomon, afectează imaginea partidului, însă are rezerve privind suspendarea acestuia din partid.

Cezar Preda a arătat că instituţia suspendării sau a autosuspendării nu există în statutul PD-L, democrat-liberalii având la îndemână doar instrumentul excluderii în cazul în care există o decizie judecătorească definitivă, situaţie în care Antonie Solomon nu se află. „Biroul Permanent Naţional poate să ia pe baza datelor juridice o decizie şi cred că se va lua o hotărâre în cadrul şedinţei de luni. Noi suntem un partid păţit pentru că am mai avut un ales de-al nostru care a avut probleme, primarul de la Râmnicu Vâlcea. Atunci am luat o decizie de excludere pe baza hotărârilor a două instanţe judecătoreşti care-i dădeau dreptate, dar a treia a socotit că a săvârşit faptele de care era acuzat şi că trebuie să plătească, punându-ne pe noi într-o situaţie destul de neconfortabilă“, a declarat Cezar Preda pentru Realitatea FM.
Deşi Preda recunoaşte că această procedură este greoaie şi presupune costuri politice pentru partidul din care provine un demnitar care are probleme cu justiţia, democrat-liberalul are rezerve faţă de introducerea în noul statut a instituţiei suspendării. „Instrumentul suspendării poate să blocheze într-o fază incipientă activitatea politică a unui cetăţean (…) În opinia mea, cred că ataci fundamental dreptul de a fi ales al unui cetăţean care a devenit membrul tău de partid. Ştiţi ce înseamnă aceste chestiuni în preajma unei campanii? Înseamnă că te poate lăsa fără foarte multe valori numai în baza unei acuzaţii care se poate dovedi nefondate“, a spus Cezar Preda, exemplificând prin situaţia în care un potenţial candidat este suspendat din partid cu puţin înaintea alegerilor, pentru ca după scrutin acuzaţiile să se dovedească nefondate.
Vicepreşedintele PD-L a spus că situaţii precum cea în care se află Antonie Solomon afectează partidul, însă cazuri ca acestea nu pot fi complet evitate. „Aceste situaţii fac un partid mai vulnerabil, îl fac mai puţin credibil, dar acesta este sensul unei democraţii, că poţi aduna lângă tine oameni care se dovedesc în faţa legii nu la fel de curaţi pe cât un partid şi-ar fi dorit să fie toţi membrii săi“, a apreciat democrat-liberalul.
Pe de altă parte, Preda susţine că există o diferenţă majoră între PD-L şi celelalte partide în ceea ce priveşte anchetele penale declanşate împotriva membrilor lor. „De la vârful partidului până la orice lider, nimeni nu a încercat să se solidarizeze împotriva unei decizii judecătoreşti şi să susţinem că acestea au o conotaţie politică. Asta ne deosebeşte de ceilalţi colegi politici. Niciodată n-aţi auzit de la PD-L că acuză DNA că a instrumentat politic un dosar. Dar ca plan al imaginii politice ne afectează foarte mult“, a afirmat pedelistul, adăugând că manifestările de solidaritate cu Solomon de la Craiova nu au nici o legătură cu partidul.

Monica Macovei anunţă că a propus modificarea statutului PD-L

Europarlamentarul PD-L, Monica Macovei, consideră că primarul Antonie Solomon ar trebui suspendat din partid şi anunţă că a propus modificarea statutului PD-L, în sensul suspendării din formaţiune a celor arestaţi preventiv sau trimişi în judecată şi excluderea lor în cazul condamnării definitive.
Fostul ministru al justiţiei a declarat ieri, într-un interviu la Realitatea FM, că arestarea preventivă a primarului Craiovei, Antonie Solomon, demonstrează că Parchetul este imparţial şi că PD-L nu intervine în justiţie. „Presupun că vor urma şi alte dosare, pentru că ştim că există corupţie în România“, a comentat Macovei.
Întrebată dacă PD-L ar trebui să îl excludă pe Solomon, europarlamentarul a afirmat: „În statutul actual al PD-L, excluderea (unui membru – n.r.) este prevăzută doar pentru condamnare definitivă, cu executare în penitenciar“. „Eu am propus modificarea statutului prin suspendarea din partid şi din funcţiile publice a celor arestaţi preventiv şi a celor trimişi în judecată. Dar e doar o propunere deocamdată“. Macovei a adăugat că, în opinia sa, primarul Craiovei ar trebui suspendat, „iar excluderea vine cu condamnarea definitivă, indiferent de modul de executare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII