Acasă Local Bursierii şcolari, la mâna consiliilor locale

Bursierii şcolari, la mâna consiliilor locale

Elevii din învăţământul preuniversitar vor primi, începând din acest semestru, bursele şcolare de la consiliile locale, în funcţie de bugetele acestora, şi nu de la Ministerul Educaţiei. Guvernul a „pasat“ răspunderea pentru plata lor către consiliile locale, care se plâng că de-abia au bani pentru salarii. Câteva din primăriile din Dolj au prins deja pe lista cheltuielilor bugetare din acest an şi estimările necesare achitării burselor elevilor, altele, dimpotrivă, nu găsesc soluţii pentru acordarea banilor cuveniţi elevilor.  

Încercarea de reducere a cheltuielilor bugetare din Ministerul Educaţiei loveşte şi elevii bursieri din învăţământul preuniversitar. Începând cu semestrul al doilea, deci cu 8 februarie, bursele sociale, de merit şi cele de studiu vor fi plătite de consiliile locale, în funcţie de bugetele proprii.
Conform Legii învăţământului nr. 84/1995, „elevii şi studenţii de la cursurile de zi din învăţământul de stat pot beneficia de burse de performanţă, de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social“.
„Spre deosebire de bursele alocate studenţilor, pentru care bugetul este asigurat de Ministerul Educaţiei, bursele acordate elevilor din învăţământul preuniversitar (merit, studiu şi ajutor social) vor proveni din bugetele locale, având ca surse de finanţare cotele defalcate din impozitul pe venit, sume de echilibrare primite de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale consiliilor locale. În privinţa acestor burse, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) are ca sarcină legală instituirea criteriilor de acordare. Pentru a intra în posesia burselor, elevii trebuie să depună dosarele la şcolile în care studiază, urmând ca, după centralizarea şi verificarea legalităţii documentelor şi a solicitărilor, şcolile să trimită datele finale inspectoratului şcolar judeţean, iar noi, la rândul nostru, vom trimite datele consiliilor locale. Acestea din urmă decid cuantumul burselor în funcţie de bugetul disponibil“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Reprezentanţii ISJ Dolj au centralizat deja datele conform cerinţelor MECTS. În judeţul Dolj, 828 de liceeni au primit pe semestrul I bursă socială, iar în semestrul al doilea numărul acestora s-a majorat cu 15. Alţi 229 de elevi doljeni primesc burse de merit, 326 – burse de studiu, 360 – burse sociale. În localităţile din afara Craiovei, 890 de elevi ale căror familii au venituri extrem de mici trebuie să primească burse sociale.

Primarii nu văd cu ochi buni plata burselor elevilor

Vestea că plata burselor elevilor trece în ograda consiliilor locale a lovit ca un trăsnet primarii din localităţile doljene. Cum nici până la această dată bugetele nu au prins formă finală, despre burse nici nu se poate vorbi. „Este pentru prima dată când aud că trebuie să plătim şi bursele elevilor. Acum muncim la buget, iar acest aspect nici măcar nu l-am prins pe lista cheltuielilor. În cazul în care o să primesc o suplimentare de fonduri, în mod clar voi asigura bursele elevilor, altfel nu ştiu de unde o să facem rost de aceşti bani“, a spus Gheor-ghe Mungiu, primarul comunei Ciupercenii Noi. Şi primarul din comuna doljeană Daneţi se arată revoltat de această nouă obligaţie a Consiliului Local. „A fost doar o discuţie în acest sens. Nu am primit nimic oficial! În ceea ce priveşte bursele sociale, vom face anchete drastice, pentru a stabili exact cine trebuie să primească aceşti bani şi cine nu, cine trăieşte în condiţii grele sau cine doar declară acest aspect“, a spus Constantin Spiridon, primarul comunei Daneţi. Şi primarul comunei Bucovăţ a mărturisit că nici măcar nu a prevăzut în buget plata burselor elevilor: „Ne-au sosit primele note cu bugetul pe care îl vom primi! Sunt mizerabile! Am luat din salariile angajaţilor, ne-au fost blocate lucrări, iar acum ne cad în subordine noi îndatoriri? După nota primită, banii nu ne ajung nici până în toamnă, fără a lua în calcul şi plata burselor elevilor. Vom încerca însă să găsim soluţii, pentru a nu lăsa copiii fără banii cuveniţi“.  
Consiliul Local Craiova a prevăzut conform prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2010 nr. 11/27.01.2010, ca pentru bursele elevilor din instituţiile de învăţământ preuniversitar să se aloce din venituri proprii suma de 400.000 de lei. Acest proiect de buget se va discuta însă în şedinţă extraordinară pe 5 martie.
Cei mai mulţi beneficiari de burse sociale se înregistrează la Şcoala nr. 30 „Mihai Viteazul“ – 20 şi la Şcoala cu clasele I-VIII din Filiaşi – 27. Cele mai multe burse pentru performanţă sunt obţinute de elevii Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova – 69 şi CN „Carol I“.  

Valorile burselor pe semestrul I
Pe semestrul I 2010, bursa socială era de 20 de lei pentru gimnaziu şi 40 de lei pentru elevii de liceu, bursa de merit – 70 de lei, cea de performanţă – 100 de lei, cea de studiu – 55 de lei.

 

Exit mobile version