10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlimbat degeaba pentru un diagnostic

Plimbat degeaba pentru un diagnostic

Birocraţia în spitalele doljene a atins cote alarmante. Pacienţi cu boli grave sunt plimbaţi săptămâni sau luni de la un spital la altul, într-un ritual epuizant, care îi stoarce de vlagă pe ei şi familiile lor, doar pentru a primi un diagnostic.

Un bolnav de 70 de ani, suspect de cancer, a fost plimbat timp de două luni între spitale şi secţii doar pentru a fi diagnosticat. Am respectat dorinţa familiei de a nu-i face public numele, aşa că îi vom spune Ion Marin. Potrivit familiei, bătrânul a ajuns pe 16 decembrie în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru că scuipa sânge. După un consult medical, medicii bănuiesc că este vorba de tuberculoză şi îi recomandă să meargă la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din localitate. Bătrânul se prezintă în Policlinica Spitalului „Victor Babeş“, unde i se face un test de spută pentru depistarea tuberculozei. Pentru că testul a ieşit negativ, medicul de la Infecţioase i-a recomandat bătrânului să meargă la Secţia de boli interne de la Spitalul de Urgenţă. Pe 29 decembrie, Ion Marin se întoarce aşadar la Spitalul de Urgenţă, unde este văzut de un internist care scapă repede de el, dându-i o reţetă. În ciuda tratamentului, boala se agravează – bolnavul nu mai poate să înghită nimic -, iar pe 20 ianuarie ajunge din nou la Urgenţă, de data aceasta cu ambulanţa. Este consultat şi retrimis la Spitalul „Victor Babeş“, unde nu poate fi internat pentru că nu sunt locuri şi ajunge la Leamna.

Trimis la Bucureşti după… cai verzi pe pereţi

Ion Marin este internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. Timp de zece zile, medicii i-au făcut analize în urma cărora s-a stabilit că nu are tuberculoză, dar este suspect de tumoare. Din cauza condiţiilor limitate de tratament pe care Spitalul Leamna le putea oferi, familia insistă să-l trimită la Clinica de Oncologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.  După multe insistenţe, reuşeşte chiar să facă rost de o ambulanţă pentru transportarea bătrânului. Clinica de Oncologie a refuzat însă să-l interneze pentru că nu avea transferul semnat de Spitalul Leamna şi l-a trimis la UPU. Din UPU este trimis la Chirurgie III, unde stă şase zile, înainte de a fi transferat la Oncologie.
Aici a stat şase zile, timp în care specialiştii în chirurgie toracică au stabilit că necesită o investigaţie care se putea face doar la Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti. Medicii bucureşteni au fost însă de altă părere. „S-a recomandat mediastinoscopie sau bronhoscopie la Institutul «Marius Nasta». Fiind drumul înzăpezit, s-a luat legătura telefonic cu dr. Paleru şi s-a decis să fie trimis un membru al familiei cu documentaţia la Bucureşti, pentru opinie şi o eventuală programare. Familia a revenit cu recomandare pentru endoscopie digestivă superioară şi bronhoscopie“, susţine medicul curant al pacientului, dr. Luiza Pârvulescu, oncolog la Spitalul de Urgenţă Craiova.
După ce se sfătuieşte cu colegii, dr. Pârvulescu îl transferă pe pacient la Centrul de Gastroenterologie al aceluiaşi spital, unde i se efectuează investigaţiile respective, care arată că pacientul are o tumoră mediastinală. De aici este transferat înapoi la Clinica de Oncologie, unde este internat şi în prezent. Pentru a putea beneficia de tratament cu citostatice, pentru boala canceroasă, pacientul are nevoie mai întâi de un diagnostic de certitudine pe care este posibil să-l obţină peste două-trei săptămâni, după primirea rezultatelor biopsiei. În al doilea rând, va trebui să fie văzut de comisia pentru diagnostic şi indicaţie terapeutică pentru cancer.

Ce spun managerii

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că abordarea cazului a fost făcută corect. „Este adevărat, a fost un circuit al bolnavului, anterior, dar cred că s-a procedat corect în rest. Uneori durează foarte mult până când este diagnosticată o formă mai rară de cancer, cum este tumora mediastinală. Ca procedură, în foarte multe situaţii diagnosticul nu se pune de la prima prezentare“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Petrescu a mai spus că, dacă este să căutăm un vinovat, acela ar putea fi găsit la clinicile de pneumologie, care ar fi trebuit să fie mai eficiente în diagnosticarea bolnavilor.
Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ recunoaşte la rândul ei că are mijloacele necesare diagnosticării cancerelor pulmonare (bronhoscopii), dar susţine că în cazul de faţă nu se putea face mai mult. „Pacientul a venit în policlinică pe 16 decembrie cu suspiciune de tuberculoză. I s-a făcut examenul de spută, care a ieşit negativ, iar medicul a considerat atunci că simptomele pacientului, spute hemoptoice, ar putea fi de natură digestivă, motiv pentru care l-a îndrumat spre Interne“, a spus managerul Spitalului „Victor Babeş“, dr. Lucian Ioncică.

Concluzie

Dar ceea ce este considerat normal de managerii din sistemul sanitar trezeşte revolta bolnavilor şi a rudelor lor. Rudele lui Ion Marin vor să dea în judecată spitalele amintite pentru ca situaţii de genul celor prezentate să nu se mai repete.
„Dacă acesta este tratamentul acordat în schimbul banilor plătiţi obligatoriu la stat, în calitate de contribuabili la fondul asigurărilor de sănătate, atunci e în interesul contribuabilului să rămână neasigurat, pentru că banii plătiţi nu se reflectă şi în serviciile primite. Toate acestea se întâmplă în timp ce pe uşile spitalelor sunt (ironic) afişate «drepturile pacienţilor» şi în timp ce doctorii sunt admişi în profesie jurând «pe onoare» că-şi «consacră viaţa în slujba umanităţii»…“, susţin rudele bătrânului bolnav de cancer, care a fost plimbat trei luni prin spitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII