17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMorega cere Înaltei Curţi să trimită dosarul său la DNA

Morega cere Înaltei Curţi să trimită dosarul său la DNA

ÎCCJ a rămas miercuri în pronunţare pe cererea făcută de avocatul lui Dan Ilie Morega, de a retrimite la procurori dosarul în care fostul ministru al muncii şi Morega sunt judecaţi pentru contractele obţinute de fiul lui Paul Păcuraru, motivul fiind nelegalitatea actului de sesizare a instanţei.

Horia Diaconescu, avocatul lui Dan Ilie Morega, a invocat o excepţie de nelegalitate a rechizitoriului întocmit de procurori şi a cerut instanţei să trimită dosarul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea urmăririi penale. Diaconescu a susţinut că urmărirea penală în acest dosar a fost efectuată de un procuror de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie, deşi Morega a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Astfel, avocatul a susţinut că procurorul care a efectuat urmărirea penală nu era competent să o facă, ceea ce atrage nulitatea absolută a rechizitoriului. În consecinţă, a cerut trimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.
Avocatul fostului ministru al muncii, Viorel Spânu, a spus în faţa Înaltei Curţi că este de acord cu cele susţinute de avocatul lui Morega, cerând judecătorilor să admită excepţia.
Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a arătat că excepţia nu poate fi admisă, având în vedere că împărţirea procurorilor pe secţii, în cadrul DNA, este o măsură administrativă, ei fiind numiţi acolo ca procurori specializaţi în infracţiuni de corupţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare pe excepţie, acordând termen pentru 31 martie, în cazul în care aceasta va fi respinsă.

Remember

Fostul ministru al muncii, Paul Păcuraru, şi Dan Ilie Morega, fost membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la Complexurile Rovinari şi Turceni, au fost trimişi în judecată de DNA, pe 23 decembrie 2008.
Potrivit procurorilor, pe 3 iunie 2007, Dan Ilie Morega i-ar fi promis fostului ministru Păcuraru că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Condiţia pentru oferirea acestor contracte ar fi fost numirea de către ministru, în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, a unei persoane indicate de Morega. La data la care Dan Ilie Morega a făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni, în vederea achiziţionării contractului „Instruire cursuri protecţia muncii“, în valoare de 45.500 de lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru contractul de achiziţie publică „Comunicare şi spirit de echipă“, în valoare de 68.000 de lei.
Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru, iar acesta din urmă a acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contractele mai sus amintite. „Ulterior discuţiei pe care au avut-o la data de 3 iunie 2007, inculpatul Păcuraru Nicolae Paul Anton, în vederea materializării promisiunii făcute de inculpatul Morega Dan Ilie, l-a pus în legătură pe acesta din urmă cu fiul său. De asemenea, pe 15 iunie 2007, inculpatul Păcuraru Nicolae Paul Anton a numit în funcţia de inspector-şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de inculpatul Morega Dan Ilie“, se arată într-un comunicat  al DNA.
În urma acestor înţelegeri, pe 13 august 2007,  fiul lui Păcuraru a depus o oferă de participare la licitaţie şi la sediul Complexului Energetic Rovinari.
DNA mai arată că se fac cercetări într-o cauză separată, privind condiţiile în care au fost atribuite contractele de achiziţie de către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Turceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS