16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞoc în PSD: Diaconescu a trecut la independenţi

Şoc în PSD: Diaconescu a trecut la independenţi

Senatorul Cristian Diaconescu s-a alăturat independenţilor, a declarat pentru Mediafax Gabriel Oprea, ministrul apărării şi liderul grupului. Diaconescu este alt parlamentar PSD care părăseşte partidul după Congresul extraordinar în urma căruia Victor Ponta a fost ales preşedinte. Ceilalţi parlamentari demisionari sunt senatorul Şerban Mihăilescu şi deputaţii Ioan Munteanu, Culiţă Tărâţă, Cătălin Cherecheş.

Senatorul Cristian Diaconescu a confirmat, într-o declaraţie acordată cotidianului Evenimentul Zilei, faptul că a demisionat din PSD, spunând că nu doreşte să facă alte comentarii. „Da, am demisionat, dar nu vreau să fac alte comentarii“, a declarat Diaconescu, conform sursei citate.
Diaconescu declarase marţi, la Antena 2, răspunzând unei întrebări, că plecarea sa din PSD depinde de rezultatul anchetei în legătură cu filajul său.
El a spus că nu şi-a dorit funcţii în PSD şi că nu a candidat la şefia partidului pentru a obţine beneficii. Diaconescu a spus că este nevoie de o expresie puternică a stângii în România, în condiţiile în care preşedinţia, guvernul şi o parte a opoziţiei sunt de dreapta.
Diaconescu a spus, în contextul în care vorbea despre decizia de a renunţa la candidatura pentru şefia PSD, că îl cunoaşte pe Mircea Geoană mai bine decât pe Victor Ponta.
Jurnalista Floriana Jucan a declarat sâmbătă că a primit spre publicare 36 de pagini de monitorizare a lui Cristian Diaconescu, însoţite de imagini în care acesta apare în ipostaze compromiţătoare, Diaconescu afirmând că acest fapt are legătură cu Congresul şi că oricine l-a urmărit a făcut-o ilegal.
Diaconescu a depus marţi o plângere in rem privind monitorizarea sa.
Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că speră ca decizia lui Cristian Diaconescu de a pleca din PSD să fie revocabilă şi a anunţat că dacă se va ajunge la concluzia că reprezentanţi ai PSD au fost implicaţi în monitorizarea senatorului vor fi sancţionaţi de partid. „Locul lui Diaconescu nu este lângă cei din puterea actuală“, a spus Ponta. La rândul său, Ion Iliescu s-a arătat dezamăgit de mutarea fostului candidat la preşedinţia PSD. Iliescu a spus că gestul lui Cristian Diaconescu de a pleca din partid îi lasă o impresie neplăcută.

Geoană: Partidul a pornit pe un drum greşit

În schimb, perdantul alegerilor din weekend a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe succesorul său. Mircea Geoană a declarat ieri că plecarea lui Cristian Diaconescu este un semnal că PSD a pornit pe un drum greşit şi că este un lucru „extrem de îngrijorător cu privire la şansa PSD de a rămâne singurul partid de stânga în România“.
„Când unul dintre cei mai valoroşi oameni din partid decide să plece din PSD, înseamnă că actuala conducere a pornit pe un drum greşit. Demisia lui Cristian Diaconescu este o pierdere importantă pentru partid şi un semnal extrem de îngrijorător cu privire la şansa PSD de a rămâne singurul partid de stânga în România. Plecarea lui Cristian Diaconescu nu este o întâmplare. Dar nu pot să nu constat o înlănţuire de detalii extrem de importante: faptul că Adrian Năstase a anunţat că vrea schimbări în filiale, faptul că Victor Ponta deja l-a proclamat pe Adrian Năstase câştigător la Consiliul Naţional şi, nu în ultimul rând, faptul că prin diverse cercuri, diverşi oameni din PSD se arată dispuşi să cedeze funcţia de preşedinte al Senatului“, se arată într-o declaraţie de presă a fostului şef al PSD, remisă NewsIn.
„Mă tem ca PSD să nu revină la vechile metehne şi la practicile de dinainte de 2005. Sper ca schimbarea de generaţie să nu se transforme în schimbare de cadre pe criteriul cine nu e cu noi e împotriva noastră. Cristian Diaconescu este, în opinia mea, unul dintre cei mai buni specialişti ai PSD şi trebuia ţinut în partid, indiferent de numele celui căruia i-a acordat susţinerea la Congres“, mai arată preşedintele Senatului.

Marian Sârbu, pe picior de plecare

Deputatul PSD Marian Sârbu este hotărât să plece din partid, însă nu şi-a anunţat încă demisia, pentru că îşi negociază în prezent reîntoarcerea pe funcţia de ministru al muncii, au declarat pentru NewsIn surse politice. „Marian Sârbu a fost foarte supărat de ceea ce s-a întâmplat la Congres şi de faptul că nu a fost lăsat să ocupe funcţia de ministru al muncii atunci când i s-a propus de PD-L“, au declarat sursele citate. Ieri, deputatul îşi negocia plecarea din PSD, urmând ca, probabil, să intre în tabăra independenţilor din parlament, în aşteptarea remanierii actualului ministru al muncii, Mihai Şeitan. Emil Boc l-ar fi ameninţat marţi pe Şeitan cu schimbarea din funcţie, în şedinţa de guvern, pentru gafele de comunicare legate de distribuirea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii.
Şi Cătălin Cherecheş, deputat PSD de Maramureş, a demisionat ieri din partid, înscriindu-se în grupul independenţilor din parlament, potrivit Mediafax.
„Am intrat în PSD în urmă cu şapte ani, alături de Gabriel Oprea şi Cristian Diaconescu. În calitate de purtător de cuvânt al organizaţiei de Maramureş, am colaborat foarte bine cu domnul Diaconescu, care era purtătorul de cuvânt al partidului. Încep un drum nou, alături de oameni serioşi, verticali, morali şi, în primul rând, buni români“, a precizat Cătălin Cherecheş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII