10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima Casă 2, cu probleme noi

Prima Casă 2, cu probleme noi

Cererile pentru locuinţe noi prin programul Prima Casă 2 se lasă aşteptate, pentru că oamenii trebuie să se încadreze la anumite venituri, sunt de părere bancherii. „Nici nu vor fi cereri!“, spun cei din imobiliare. Pentru un credit pentru Prima Casă 2, ratele pot fi de 450-460 de euro pe lună (la credite pe 20 de ani), iar veniturile trebuie să fie cel puţin duble.

Prima Casă 2 a pornit lent în provincie, în sensul că unele dintre cele mai mari bănci nu au primit, la nivel local, cereri pentru credite destinate construirii de locuinţe. Ori scopul părţii a doua a programului Prima Casă este acela ca statul să încurajeze construirea de locuinţe noi. Potrivit variantei secunde a programului, cine doreşte să cumpere o locuinţă veche sau una începută deja va primi garanţii de la stat de maximum 60.000 de euro. Cei care doresc o casă nouă, neîncepută, pot primi garanţii de la stat de până la 70.000 de euro, iar solicitanţii care se asociază pentru a ridica împreună o locuinţă primesc garanţii de până la 75.000 de euro. Guvernul a modificat actul normativ al programului Prima Casă în ideea că va fi stimulată achiziţionarea de locuinţe noi. Garanţia de la stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care percepe un comision anual de la persoanele care îşi iau locuinţă prin acest program. În timp ce unii jucători din piaţă susţin că vor exista cereri în funcţie de buzunarul fiecăruia, lucrătorii din imobiliare sunt sceptici când vine vorba despre locuinţele noi care ar putea fi construite prin acest program guvernamental.

Cereri doar pentru case vechi

Anul trecut, FNGCIMM a acordat garanţii pentru 14.000 de familii, în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cele mai multe case astfel cumpărate au fost cele vechi. Totuşi, deşi programul în varianta îmbunătăţită a fost lansat şi se ştia despre el de multă vreme, cererile întârzie să apară. Cei din branşă anticipează că tot prima formă a programului va fi viabilă, adică tot locuinţele vechi vor fi pe primul loc în preferinţele oamenilor. „Deocamdată nu s-au primit cereri pentru locuinţe noi. Banca aşteaptă şi astfel de solicitări, dar depinde foarte mult de veniturile fiecărui solicitant“, spune un bancher din cadrul uneia dintre băncile care a acordat un număr mare de credite pe Prima Casă. „Indiferent ce prevederi are guvernul, oamenii se gândesc dacă să îşi construiască acum o casă la roşu. În contextul actual al pieţei imobiliare sunt mai reticenţi. În plus, oamenii se raportează la veniturile pe care le au. Cererea va fi tot pentru locuinţele vechi, la fel ca şi până acum“, a mai spus bancherul craiovean.

Succesul programului se rezumă la veniturile populaţiei

„Este prea devreme să discutăm despre cereri pe noul program Prima Casă 2. Rezultate clare se vor vedea peste o lună. În plus, suntem în iarnă, iar în acest moment nu sunt demarate construcţii noi. Cu siguranţă vor fi cereri mai multe pentru locuinţele vechi, datorită veniturilor pe care le au potenţialii solicitanţi şi în concordanţă cu cerinţele legislative“, a spus Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM.
Băncile abia îşi lansează strategiile pentru noul program. BCR a acordat 7.100 de credite pe programul iniţial destinat achiziţionării primei locuinţe, dar numai 14% dintre împrumuturi au fost acordate în zona Olteniei, a informat banca. „Pe flux mai sunt în prezent peste 900 de dosare de credit“, au anunţat ieri oficialii BCR. Cât despre Prima Casă 2, banca abia acum îşi face planurile legate de oferta viitoare. „Vom trimite o ofertă competitivă şi pentru partea a doua a programului“, a declarat Ştefan Coroianu, director executiv Direcţia Credite Retail din cadrul BCR.

Clenciu: Legea are hibe

Până şi cei din imobiliare sunt reticenţi în ceea ce priveşte rezultatele noului program guvernamental. „Aşa cum e dată legea, băncile nici nu vor primi cereri pentru locuinţe noi pe programul Prima Casă 2. Legea are hibe. În primul rând, în România nu este o întreprindere viabilă să te asociezi cu alte persoane pentru a construi locuinţe. Este greu de realizat. În al doilea rând, nici cereri pentru 70.000 de euro nu vor fi, pentru că ar însemna să apară alţi dezvoltatori imobiliari care să construiască alte case. Ori cei vechi au multe locuinţe pe stoc şi vor să le vândă“, a precizat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Noul program spune că se acordă garanţii de până la 70.000 de euro dacă locuinţa este „neîncepută“. Ceea ce înseamnă un credit de maximum 66.500 de euro. În caz că locuinţa a fost deja construită sau parţial construită, solicitantul creditului poate primi la fel ca înainte, adică până la 57.000 de euro. Referitor la asocieri, potenţialii proprietari se pot asocia, de exemplu, pentru a achiziţiona terenul pe care vor fi ridicate locuinţele.

Bani puţini pentru oamenii de rând  

Preşedintele ARAI susţine că, în al treilea rând, chiar şi varianta Prima Casă 1 are probleme. În piaţă există cerere de credite pentru locuinţe vechi, dar anul acesta se vor termina destul de repede banii alocaţi. „Aproape 400 de milioane de euro se vor duce pentru achiziţionarea de locuinţe ANL, conform proiectului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ceea ce înseamnă că pentru restul populaţiei care doreşte să-şi achiziţioneze prima casă rămân la dispoziţie doar 300 de milioane de euro pe tot anul“, a spus Cristian Clenciu. Ca şi comparaţie, anul trecut doar o singură bancă a acordat împrumuturi pe programul Prima Casă în valoare de aproape 300 de milioane de euro.

Rate mari pentru case noi

În vechiul program, un credit maxim de 57.000 de euro pentru o locuinţă (veche sau nouă) atrăgea o rată bancară de minimum 290-340 de euro, potrivit calculelor estimative de pe site-urile diverselor bănci. Venitul solicitanţilor trebuie să fie considerabil, chiar dublu la unele bănci. Prin Prima Casă 2, pentru o casă de 70.000 de euro, rata ar fi de 450-460 de euro pe lună, la un credit pe 20 de ani, potrivit conso.ro, iar pentru un împrumut pe 30 de ani, rata este 330-345 de euro pe lună. Valoarea ratelor şi veniturile minime ale familiei diferă de la o bancă la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII