6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlângeri anonime privind abuzurile asupra animalelor

Plângeri anonime privind abuzurile asupra animalelor

Foarte multe persoane sesizează autorităţile în legătură cu abuzuri asupra animalelor domestice, dar îşi declină identitatea şi nu fac sesizări scrise, dove-dind iresponsabilitate.

Zilnic, cinci sau şase gorjeni sesizează fie că au văzut oameni bătându-şi animalele din gospodărie, fie că au fost martori când diverse persoane au otrăvit câinii comunitari. Sesizările au în comun faptul că majoritatea celor care sună nu îşi dau numele şi nici adresa exactă. Carmela Şerbănoiu este reprezentanta Asociaţiei „ProAnimals“ şi cea care primeşte zilnic sesizările cetăţenilor. „Mă sună chiar şi noaptea. Primesc cam şase sesizări pe zi. Oamenii îmi spun că au văzut cum alţii îşi băteau calul până îl lăsau leşinat sau că au văzut cum o persoană a otrăvit câinii comunitari. Din păcate, majoritatea celor care sună refuză să-şi spună numele şi să-mi dea adresa sau chiar să facă o sesizare scrisă. Nu au această responsabilitate“, a spus Carmela Şerbănoiu.

Responsabilitatea, soluţia ca lucrurile să meargă mai bine

Cruzimile faţă de animale ar trebui pedepsite prin lege. Cei care fac sesizări se tem însă de autorităţile locale sau de reacţia celor care abuzează de animale. „Când le cer numele sau adresa, se sperie şi nu vor să-mi spună. Unii mă roagă să nu spun autorităţilor de unde am informaţia. De asemenea, din păcate, am avut şi sesizări făcute doar pentru a face rău altui om. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că este foarte importantă o sesizare scrisă. Doar aşa putem îndrepta lucrurile, doar aşa cei care abuzează de animale pot fi pedepsiţi“, a afirmat Carmela Şerbănoiu. La nivelul judeţului Gorj, Poliţia Animalelor este în organizare, dar cadrul legislativ nu le permite foarte multe: protectorii animalelor vor anunţa poliţia şi pe reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Doar aceştia vor putea lua măsurile legale împotriva abuzatorilor. Alt aspect al lipsei de responsabilitate este acela al adopţiei unui câine: „Vin oameni să îşi caute un câine, dar nu toţi pleacă acasă cu unul. Din păcate, există şi persoane care abandonează câinii la ceva vreme după ce îi adoptă. Zilnic găsim câini abandonaţi. La încheierea unui contract de adopţie, îi spun persoanei care adoptă că, în cazul în care nu este mulţumită de câine, să-l aducă înapoi la padoc, dar să nu-l abandoneze!“, a spus Carmela Şerbănoiu.

Dosar penal pentru abandonul unui animal

Pe 18 februarie, Poliţia Comunală Mătăsari a fost sesizată de Carmela Şerbănoiu că o persoană a fost observată de un trecător în timp ce lovea un cal, pe care ulterior l-a abandonat în apropierea Staţiei de transformare din satul Brădet, comuna Mătăsari. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au identificat suspectul în persoana lui Vasile L., de 32 de ani, din localitate, acesta fiind, de altfel, şi proprietarul animalului. Poliţiştii au întocmit pe numele bărbatului dosar penal, în care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abandon al unui animal şi provocare de suferinţe fizice, fapte prevăzute de legea privind protecţia animalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII