11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBalul Izmenelor, sărbătorit în Plugova

Balul Izmenelor, sărbătorit în Plugova

Bănăţenii din Caraş-Severin au sărbătorit sâmbătă, 20 februarie, „Balul Izmenelor“. Vârstnici şi tineri deopotrivă şi-au pus straiele de sărbătoare şi au ieşit pe uliţele satului Plugova să petreacă. Evenimentul este la a X-a ediţie, iar cei mai fericiţi au fost bărbaţii, care s-au bucurat de o caravană specială, ce a transportat răchie fiartă.
„La mulţi ani şi la anu’ să ne întâlnim din nou sănătoşi! E foarte bună răchia, mai ales că e frig şi ne mai încălzim şi noi puţin“, a spus un bărbat din Plugova, îmbrăcat în tradiţionalele izmene.
Şi femeile au gustat din licoarea fiartă.
„Ne bucurăm că în fiecare an domnul primar organizează acest bal şi că tradiţia costumelor populare rămâne încă vie“, a spus o localnică.
„Acest bal înseamnă port popular, obiceiuri, tot ceea ce au făcut strămoşii noştri. A devenit o tradiţie şi are loc în fiecare an în toate localităţile din zonă. Am început cu o paradă a portului popular pentru că am vrut să arătăm generaţiilor de astăzi care era portul înainte. Toţi cei care participă la bal poartă tradiţionalele costume populare“, a declarat Iancu Panduru, primarul comunei Mehadia, judeţul Caraş-Severin.
De pe uliţele din Plugova, petrecăreţii au mers la căminul cultural, unde s-au distrat până dimineaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII