6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăderi masive de pietre pe DN 57

Căderi masive de pietre pe DN 57

Aproape 600 de tone de piatră s-au prăbuşit joi, în jurul prânzului, pe un drum din Mehedinţi. DN 57, care face legătura între judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin, a fost blocat mai bine de două ore pe ambele sensuri de mers.
„Este foarte periculos ce facem noi aici. Oricând poate să se prăbuşească peste noi, dar nu avem ce să facem“, a spus un drumar.
Situaţia a fost anunţată şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“. „Joi, în jurul orei 11.00, am fost informaţi că pe DN 57, în dreptul localităţii Şviniţa, au avut loc căderi de stânci care au blocat în totalitate circulaţia pentru câteva ore. În zonă s-a deplasat un echipaj de la ISU «Drobeta» pentru monitorizarea situaţiei“, a declarat Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta“.

Fonduri UE pentru reabilitarea drumului

Deoarece există riscul ca alunecările să continue, s-a constituit un comandament de urgenţă condus de prefectul judeţului Mehedinţi.
„Am discutat cu reprezentanţii de la Drumuri şi am stabilit să facă un raport, care trebui să ajungă urgent pe masa ministrului Vasile Blaga. Această situaţie nu poate să rămână aşa pentru că este pusă în pericol viaţa oamenilor. Acest tronson de drum trebuie consolidat şi pentru asta vom cere fonduri de la UE, pentru că este o zonă turistică“, a declarat Ion Mîţu, prefectul de  Mehedinţi.
Stâncile prăvălite din munte au rupt şi parapetul de protecţie ai drumului. „A fost o avalanşă de pietre şi pericolul nu a trecut. Oricând poate să pornească altă alunecare. Este periculos şi pentru noi să muncim aici, mai ales că la fiecare ploaie avem parte de acest eveniment“, a spus Branislav Eremia, şeful Districtului de drumuri.
Utilajele de la Drumuri au muncit nonstop pentru a debloca strada, dar cu greu au reuşit să deschidă un singur fir. Comandamentul de urgenţă va analiza căderile de stâncă din zonă şi în zilele următoare se poate ajunge până la explozii controlate.
„Deocamdată monitorizăm zona şi, dacă va fi nevoie, vom recurge la dinamitarea pietrelor pentru degajarea drumului“, a spus reprezentantul ISU „Drobeta“.
Din cauza topirii zăpezii şi a ploilor, s-au mai înregistrat căderi de pietre şi pe DN 67D, circulaţia rutieră fiind restricţionată pe un singur sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS