3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBilete de tratament, în funcţie de punctaje

Bilete de tratament, în funcţie de punctaje

4.000 de pensionari doljeni au depus cereri pentru bilete de tratament fără să se mai „omoare“ pe la cozi. Cererile sunt prelucrate pe calculator şi „câştigă“ cine obţine punctaj mai mare.

De câteva săptămâni, de când au început să se depună cereri pentru biletele de tratament, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj înregistrase aproximativ 4.000 de astfel de cereri de la pensionari. În anii anteriori, la începutul lunii decembrie, într-o singură zi se înregistrau 15.000-17.000 de cereri, iar oamenii se călcau în picioare, stând la rând în frig zeci de ore. Noul sistem de prelucrare a cererilor de bilete de tratament se aplică la nivel naţional şi presupune selectarea pensionarilor în funcţie de punctajele obţinute. În acest fel, s-a făcut ordine la ghişeele CJP.
Marţi dimineaţă, doar câteva persoane stăteau la rând la CJP Dolj pentru a-şi depune cererile. „Este mai lejer acum, dar să vedem dacă mai prindem bilete. Acum facem doar opţiunile şi să vedem ce va fi de acum încolo. Oricum, la rând stăm foarte puţin“, a spus Olivia Stanciu, de 72 de ani.
„Nu mai contează numărul de ordine, dar să vedem dacă mai prindem bilet că am mai fost şi altă dată, dar sunt pensionară pe caz de boală“, a arătat şi Ştefania Troacă, de 56 de ani. În plus, persoanele care solicită bilete de tratament în vară pot merge la Casa de Pensii cu 40-50 de zile înainte de data respectivă.
„S-au depus cereri mai puţine, pentru că oamenii nu se mai înghesuie. Cei mai mulţi care au venit sunt cei care pleacă la tratament în februarie şi martie. Acum cererile sunt prelucrate pe calculator şi oamenii primesc anumite punctaje“, a spus directorul CJP Dolj, Daniel Baciu. Acesta a mai spus că persoanele care au mai fost la tratament anii anteriori prin CJP sunt nemulţumite de noile prevederi, însă de la Bucureşti s-a luat decizia să se dea posibilitatea şi altor pensionari să mergă la staţiune. Pentru a prinde un bilet la tratament anul acesta, adică pentru a primi un punctaj mai mare, este important ca solicitantul să nu fi beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, să aibă o pensie relativ mică, fiind avantajaţi cei cu pensie de invaliditate. Chiar şi cei care au obţinut punctaje bune este posibil să nu prindă bilete în staţiunile pe care le solicită, din cauză că se pune la dispoziţia vârstnicilor un anumit număr de locuri.

Pensionarii sunt informaţi la domiciliu

Inedit în acest an este şi modul în care vor fi anunţaţi pensionarii care au prins locuri la tratament prin Casa de Pensii. Ei nu mai sunt puşi pe drumuri să afle dacă au primit sau nu un bilet. În cererea pe care oamenii o depun, există o rubrică unde trebuie să completeze modul în care doresc să fie informaţi dacă au prins bilete de tratament: telefonic sau în scris (prin poştă sau chiar prin fax, dacă pensionarii sau copiii lor au aşa ceva).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII