11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon, martor la corupţie

Solomon, martor la corupţie

Într-un proces de corupţie în care sunt judecaţi doi funcţionari ai municipalităţii şi un fost consilier local, primarul Craiovei – citat ca martor – a solicitat instanţei să nu fie audiat în şedinţă publică, ci în camera de consi-liu, „pentru a nu aduce atingere autorităţii administrativ-teritoriale“ pe care o reprezintă.

Curtea de Apel Craiova bate pasul pe loc de 14 luni în privinţa judecării fostului consilier local Aurel Bojenoiu, dar şi a funcţionarilor Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii de la primăria din localitate. Instanţa a ajuns ieri la al 13 termen în acest dosar de corupţie, în care dintre acuzaţiile aduse inculpaţilor nu lipsesc abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzul de fals ori conflictul de interese.

Primarul vrea tratament preferenţial în justiţie

Citat ca martor-cheie în acest dosar, primarul Craiovei, Antonie Solomon, n-a catadicsit să se prezinte la termenul de ieri. A trimis însă o hârtie prin care cerea instanţei să nu fie audiat în şedinţă publică, precum orice muritor, ci în camera de consiliu, „pentru a nu aduce atingere autorităţii administrativ-teritoriale“ pe care o reprezintă. Preşedintele completului de judecată a supus discuţiei părţilor această cerere.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat respingerea fără discuţie a acestei cereri. „Toţi suntem egali în faţa legii şi trebuie s-o respectăm“, a spus procurorul, menţionând că o asemenea cerere nu are nici un temei juridic. Reprezentantul DNA a fost de părere că Antonie Solomon ar trebui să primească o amendă usturătoare din partea instanţei, pentru neprezentare, iar la termenul următor să fie adus cu forţa de poliţie. Avocaţii acuzaţilor au lăsat la aprecierea instanţei decizia privind audierea „la secret“ a primarului, dar s-au arătat împotriva sancţionării lui Solomon.
După ce a ascultat opiniile părţilor, judecătorul a respins cererea primarului, decizând că Antonie Solomon va fi audiat la termenul următor – pe 16 martie – în şedinţă publică, la fel ca orice altă persoană. Magistratul nu a fost însă de acord să-i aplice primarului o amendă şi nici să emită pe numele edilului un mandat de aducere.

Afacere de familie

Faptele menţionate în rechizitoriul procurorilor DNA Craiova datează din toamna anului 2006 şi surprind modalitatea prin care Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, acum liderul sindicaliştilor din Electroputere, a reuşit să facă rost fără licitaţie de un teren al municipalităţii, pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Amintita societate tânjea după un teren de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, în zona blocurilor B 20 – B 21, dar nu l-a putut obţine legal, fără licitaţie. Atunci a preluat problema Bojenoiu, care i-a cerut ajutorul primarului Antonie Solomon. Edilul a luat legătura cu şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici, căruia i-a trasat sarcina să rezolve problema lui Bojenoiu. La rândul său, Daici i-a pasat-o subalternului său Ionel Păpălă, care, câteva zile mai târziu, s-a dus personal – însoţit chiar de consilierul Bojenoiu – să vadă suprafaţa de teren cu pricina. Deşi a observat că terenul vizat de SC TICSIM SRL era liber de orice construcţie, a întocmit pe 11 octombrie 2006 raportul nr. 75209/2006, în care „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, după cum se menţionează în rechizitoriul procurorilor.
Anchetatorii au mai reţinut şi că Păpălă l-a informat despre cele constatate în teren pe şeful său, Gheorghe Daici, care însă a avizat raportul respectiv, consfinţind astfel minciuna. Aşa se face că raportul falsificat a ajuns să devină hotărâre a consiliului local pe 31 octombrie 2006. Hotărârea viza perfectarea sau prelungirea contractelor de închiriere pentru terenurile municipalităţii pe care existau construcţii provizorii. Condiţie pe care Daici şi Păpălă au făcut s-o îndeplinească – din pix – şi firma protejată de Bojenoiu.
Consilierul Bojenoiu şi-a mai sprijinit o dată fiica şi ginerele. În şedinţa Consiliului Local al municipiului Craiova din 31 octombrie 2006, el a ţinut să voteze chiar Hotărârea nr. 417/2006, în care i se dădea ilegal teren firmei fiicei sale, deşi, potrivit Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, era obligat să se abţină. N-a făcut-o, săvârşind astfel – susţin procurorii DNA – infracţiunea de conflict de interese. Ulterior, Bojenoiu a susţinut în faţa anchetatorilor că nu ştia ce votează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII