16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎngrijiri la domiciliu pe apucate

Îngrijiri la domiciliu pe apucate

Doar jumătate dintre doljenii care solicită îngrijiri la domiciliu primesc aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Motivul îl constituie fondurile mici alocate pentru acest domeniu. De la începutul lui 2010 şi până acum, CAS Dolj a eliberat 23 de decizii, în condiţiile în care numărul cererilor a fost de 41. Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, în vederea eliberării deciziilor se face o preselecţie a solicitanţilor în funcţie de anumite criterii.
„Casa de Asigurări de Sănătate analizează cererea şi recomandarea primite, într-un interval de două zile lucrătoare de la data depunerii, iar cererea este aprobată în limita sumei prevăzute pentru această destinaţie. La analiza cererilor şi recomandărilor primite, casa de asigurări de sănătate va lua în considerare gradul de dependenţă al asiguratului şi numărul de zile de îngrijiri medicale la domiciliu de care a mai beneficiat asiguratul în anul respectiv“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

Recomandarea este valabilă cinci zile

În 2009, CAS Dolj a înregistrat 234 de cereri şi a emis 116 decizii pentru îngrijri la domiciliu. Valoarea totală a serviciilor de îngrijiri la domiciliu plătite de CAS Dolj s-a ridicat la 187.000 de lei, fonduri care au fost împărţite între cele zece firme de îngrijrii la domiciliu, acreditate în judeţul Dolj. Bolnavii care nu primesc aprobare de la CAS Dolj pentru îngrijiri la domiciliu pot să beneficieze de aceste servicii doar contra cost.
Pentru a putea să beneficieze de îngrijiri la domiciliu, solicitantul trebuie să aibă o recomandare de la un medic specialist în care să se precizeze starea de sănătate a asiguratului şi gradul de dependenţă al acestuia, documentul care să ateste calitatea de asigurat, copie după actul de identitate (copiile se vizează de casa de asigurări de sănătate pe baza documentelor originale prezentate de beneficiari) şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că afecţiunea nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv. Termenul de depunere a recomandării de îngrijri la domiciliu la sediul Casei de Asigurări de Sănătate este de cinci zile calendaristice de la data emiterii acesteia. Principalii beneficiari ai serviciilor la domiciliu sunt pacienţii cu boli cronice, incurabile, cum ar fi cancerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU