11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Drept la replică

Pentru corecta informare a opiniei publice referitor la articolul „Şi încă se naşte la Spitalul «Filantropia»“, publicat în GdS luni, 8 februarie 2010:

În data de 7.05.2009, ora 11.10, d-na Alina Ştefanache a născut la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova prin operaţie cezariană (motivul intervenţiei – placentă jos inserată) un băieţel de 2.800 g, 49 cm, Apgar 7, cu lichid amniotic verde şi semne de impregnare meconială (tegumente impregnate meconial, descuamare palmoplantară, cordon ombilical veşted). În mod normal, lichidul amniotic trebuie să fie clar. (Meconiul, adică scaunul nou-născutului, este prezent în lichidul amniotic în 10% din totalul naşterilor. Cauza principală a eliminării meconiului în lichidul amniotic este hipoxia, adică scăderea O2 cu 30%, altfel spus, ceva s-a întâmplat în viaţa intrauterină).
Apgarul 7 la un minut şi 8 la cinci minute de viaţă a reflectat starea copilului, în sala de naştere efectuându-se manevre de reanimare.
Adaptarea postnatală imediată a fost mediocră, în primele 20 de minute de viaţă instalându-se semnele de detresă respiratorie.
Pe parcursul celor şapte ore cât copilul a fost în salonul de reanimare, şi nu în camera de intubare, căci nu există aşa ceva, a fost supravegheat în permanenţă şi:
1. s-au efectuat analize de laborator
2. a fost efectuată radiografie cardio-pulmonară interpretată de medicul radiolog al spitalului
3. a fost efectuată ecografie cardiacă de către dl dr. Andriţoiu de la Spitalul Militar
4. a fost perfuzat administrându-se terapia corespunzătoare
5. a fost monitorizat în incubator
6. a fost administrat O2 – iniţial sub cort cefalic, apoi folosind CPAP – aparat special pentru susţinerea respiraţiei, care nu necesită intubare
7. a fost ţinută legătura telefonică permanentă cu medicul de gardă de la Spitalul nr. 1, dr. Codruţa Popa, în vederea efectuării unui eventual transfer. D-na dr. Elena Coletă  nu a putut fi contactată telefonic pe parcursul zilei
8. a fost ţinută legătura permanentă cu tatăl şi bunica paternă a copilului.

Se impune o mică precizare în privinţa stadializării spitalelor. În România, spitalele sunt încadrate în trei grade. Spitalul „Municipal“ are gradul II. Acest grad înseamnă reanimare respiratorie a nou-născutului inclusiv CPAP. Dacă starea clinică şi biologică a unui nou-născut nu se ameliorează sub CPAP, există obligativitatea transferului către eşalonul medical superior, adică Spitalul Clinic nr. 1 (gradul III), unde se efectuează ventilaţie asistată. Ceea ce s-a şi întâmplat. Realizarea unui transfer interspitalicesc se efectuează după parcurgerea unor etape terapeutice şi după primirea acceptului unităţii primitoare.
Copilul a fost transferat la ora 17.55, în aceeaşi zi fiind preluat de Serviciul de gardă al Secţiei de nou-născuţi a Spitalului Clinic nr.1. Diagnosticul de transfer: sindorm de detresă respiratorie, suferinţă intrauterină cronică.
Dr. Ileana Ştefănescu, medic primar pediatru – Spitalul Clinic nr. 2 Craiova, Secţia nou-născuţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS