14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRampa de gunoi, la Predeşti

Rampa de gunoi, la Predeşti

Autorităţile din Craiova vor să iasă din asociaţia judeţeană pentru gestiunea deşeurilor, ca să poată muta groapa de gunoi de la Mofleni la Predeşti.

Rampa ecologică de la Mofleni trebuie mutată chiar cu preţul ieşirii Craiovei din asociaţia Ecodolj, organizaţie care intenţionează să implementeze la nivelul Doljului masterplanul pentru gestiunea deşeurilor, a arătat săptămâna trecută primarul Craiovei, Antonie Solomon. Potrivit autorităţilor judeţene, procesul de aplicare a masterplanului ar demara mai repede în cazul în care pentru depozitarea deşeurilor din judeţ ar fi folosită rampa din Mofleni, deja autorizată la standardele UE. Variantă neagreată de primarul Craiovei şi în contradicţie cu strategia de dezvoltare a Băniei, unde este prevăzută expres dezafectarea rampei din Mofleni, aflată prea aproape de oraş şi pe malul Jiului. Solomon a afirmat că proiectul de hotărâre prin care municipalitatea renunţă la parteneriatul cu Ecodolj va fi pus din nou pe masa consilierilor locali. Proiectul a fost retras luna trecută de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local, în scopul reevaluării oportunităţii anunţatei retrageri. „Nu putem accepta această variantă. Rămânem la ideea desfiinţării rampei ecologice de la Mofleni. Există alternativă pentru înfiinţarea altui depozit, cum ar fi la Predeşti“, a spus primarul Antonie Solomon. Edilul-şef din Predeşti, Florian Şerban, confirmă că au avut loc discuţii preliminare. „Noi avem suficient teren pe care îl putem pune la dispoziţie, într-o zonă departe de localităţi. Comuna nu ar fi afectată cu nimic, nici de rampă, nici de transportul deşeurilor. În plus, rampa ar însemna venituri în buget şi locuri de muncă“, a precizat Florian Şerban. Administraţia judeţeană a anunţat în urmă cu puţin timp că a luat în calcul situaţia în care rampa de la Mofleni nu va fi inclusă în masterplanul în valoare de 40 de milioane de euro.

Eco Sud, translatată

Mutarea rampei ecologice de la Mofleni implică şi modificarea relaţiei cu firma Eco Sud, actualul gestionar al depozitului, căreia primăria este obligată să-i pună la dispoziţie teren încă mulţi ani. Potrivit primarului Antonie Solomon, municipalitatea intenţionează să negocieze cu Eco Sud continuarea contractului astfel încât administratorul rampei să investească pe viitor în amenajarea altui depozit. În acest caz, celulele ecologice pe care Eco Sud trebuie să le construiască pe măsura umplerii celor două existente ar putea fi realizate la Predeşti, urmând să fie acoperite progresiv cele rămase la Mofleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII