21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe bacalaureatul de criză

Începe bacalaureatul de criză

Elevii de clasa a XII-a vor susţine începând de astăzi şi până miercuri proba orală la limba şi literatura română pentru bacalaureat. Dascălii care participă la exa-menul de bacalaureat nu vor primi bani pentru munca depusă.

În judeţul Dolj, 7.169 de adolescenţi şi tineri s-au înscris pentru susţinerea  examenului de bacalaureat din acest an. Dintre aceştia, 304 sunt candidaţi din anii trecuţi care au promovat proba de limba şi literatura română şi care au solicitat echivalarea probei.
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. „La probele orale, candidatul va extrage un bilet şi va primi hârtia ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10 – 15 minute. Rezultatul obţinut la aceste probe nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, cu următoarele calificative: mediu, avansat sau experimentat“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Proba pentru verificarea competenţelor lingvistice este la limba română, iar subiectele, din cele menţionate de reprezentanţii ISJ, nu vor avea un grad mare de complexitate. Astfel, pentru nivelul mediu, la înţelegerea textului, candidatului i se cere să citească textul corect şi cursiv şi să identifice idei din text; pentru nivelul avansat, candidatul va trebui să citească textul corect, cursiv şi conştient şi să formuleze clar şi coerent ideile acestuia. Pentru nivelul experimentat, candidatul trebuie să citească textul corect, cursiv, conştient şi expresiv şi totodată să sintetizeze mesajul global al textului şi să explice aspectele implicite ale acestuia.

Absolvenţii dau examen, ceilalţi elevi stau la ore

Ceilalţi elevi din cele 47 de centre de examen în care se susţine bacalaureatul vor veni la cursuri sau vor desfăşura activităţi extraşcolare: vizite la muzeu, teatru etc. „Cei evaluaţi vor susţine examenul în «zone protejate», separaţi de ceilalţi, iar şcolile au obligaţia de a asigura un profesor la clasele care au ore de limba română“, a explicat Alexandru Gâdăr.

Dascălii nu vor primi bani pentru examinarea elevilor
 
Până ieri după-amiază, Ministerul Educaţiei nu a făcut nici un fel de informări privind modalitatea de plată a profesorilor care participă la examenul de bacalaureat, sindicatele din învăţământ atenţionând asupra faptului că în bugetul instituţiei nu sunt prevăzute sume speciale pentru acest lucru.
„Ministerul nu a luat în discuţie plata profesorilor evaluatori şi corectori la bacalaureat. Ne temem chiar că profesorii nu vor fi plătiţi deloc, ministerul bazându-se pe faptul că orele respective ar putea fi încadrate în norma didactică şi pe spiritul de sacrificiu al profesorilor, care vor merge la evaluare din datorie. Probele orale sunt programate în cursul anului şcolar, în perioada când dascălii sunt prezenţi la ore“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Filiala Dolj.
În urmă cu doi ani, dascălii evaluatori la examenul de bacalaureat au primit 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectată, anul trecut au primit doar patru lei. Profesorii din comisiile pentru examinarea orală au primit câte doi lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere a fost plătită cu 25 de lei, în timp ce în 2008 se primeau 4,7 lei pentru fiecare elev evaluat, iar supraveghetorii au primit 64 lei pe zi. Cel mai mult au primit universitarii preşedinţi ai centrelor de examen şi ai centrelor de evaluare, ale căror indemnizaţii pentru bacalaureat au pornit în 2009 de la 800 de lei, faţă de minimum 1.150 de lei în 2008.

Calendarul bacalaureatului

19-29 aprilie 2010 – evaluarea competenţelor digitale (proba D);
31 mai – 4 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă (proba C).
Probe scrise (după încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a prevăzută pentru 11 iunie 2010)
28 iunie 2010 – limba şi literatura română;
30 iunie 2010 – proba obligatorie a profilului;
1 iulie 2010 – proba la alegere a profilului şi specializării;
2 iulie 2010 – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor;
7 iulie 2010 – afişarea rezultatelor finale.
Sesiunea de toamnă se va desfăşura între 23 august şi 8 septembrie 2010, înscrierile fiind stabilite pentru săptămâna 5-9 iulie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU