12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperaţii gratuite pentru copiii români

Operaţii gratuite pentru copiii români

Un proiect internaţional umanitar face ca micuţii cu probleme cardiace din ţările în curs de dezvoltare, indiferent de naţionalitate, religie, culoare sau situaţie financiară, să fie trataţi şi vindecaţi. Save a Child’s Heart (SACH) îşi are „cartierul general“ în Israel. De când există, din 1995, au fost trataţi peste 2.200 de copii, din 36 de ţări, inclusiv din România.

Ambasadorul României în Israel, Edward Iosiper, vizita, la sfârşitul lui decembrie 2009, Centrul Medical Wolfson din Holon, în apropierea oraşului Tel Aviv. Acesta derulează, de peste zece ani, un program umanitar intitulat „Save a Child’s Heart“ (SACH), urmărind să trateze copiii cu malformaţii cardiace. Pacienţi din ţări în curs de dezvoltare, unde sistemul medical este deficitar, ajung, în urma unor evaluări, într-o ordine a priorităţilor, să se refacă şi să-şi recapete şansele la o viaţă normală. La Wolfson au ajuns şi români. Pacienţi şi medici. Unul dintre aceştia este profesorul Tiberiu Ezri, cel care conduce Departamentul de anestezie. S-a născut în 1951 şi între 1970-1976 a studiat la Universitatea de Medicină din Timişoara. De pe 1 august 1978 trăieşte în Israel. Vorbeşte ebraică, română, engleză, maghiară şi rusă.

Se plăteşte doar transportul

Care este traseul pe care îl parcurg cei care intră în atenţia SACH? O echipă medicală locală evaluează cazurile aflate pe lista de aşteptare, stabilind cauzele şi hotărând priorităţile în funcţie de fondurile disponibile. În baza invitaţiilor la Centrul Medical Wolfson, SACH se angajează să acopere toate costurile tratamentului medical. Copiii care ajung în Israel sunt întâmpinaţi la aeroport de un medic care le verifică starea după zbor. Urmează drumul către Casa SACH, un duş şi masa. Apoi, examinările – testele de sânge, ecocardiograma etc.. De-aici, în câteva zile sau maximum două săptămâni, în funcţie de starea de sănătate, se vor afla în sala de operaţie. Circa o lună după intervenţia chirurgicală vor rămâne sub supravegherea medicilor, prin evaluări constante.
Nu este nevoie de pile sau de averi. Totul este asigurat de program, mai puţin transportul. Programul SACH tratează persoane cu vârsta între zero şi 18 ani. În România se nasc aproximativ 1.500 de copii cu malformaţii congenitale. Pentru majoritatea dintre ei, soluţia este intervenţia chirurgicală, de multe ori urgentă.

Vindecă şi instruieşte

Save a Child’s Heart (SACH) este un proiect umanitar internaţional a cărui misiune este de a îmbunătăţi calitatea îngrijirii cardiace pediatrice pentru copii care suferă de boli de inimă şi de a crea centre de competenţă în alte ţări. Istoria operaţiilor pe cord filantropice a început odată cu iniţiativa medicului american Ami Cohen, care a emigrat în Israel şi a început acest program, ce recrutează donaţii şi voluntari. Proiectul, sprijinit de Uniunea Europeană, a fost creat în 1995 şi de serviciile sale au beneficiat peste 2.200 de copii din 36 de ţări, au fost pregătiţi 50 de medici şi asistente medicale şi au fost înfiinţate centre de competenţă în 36 de ţări. Aşadar, SACH nu are un singur scop, cel de a vindeca afecţiunile celor mici, ci şi instruirea personalului medical, acordând celor care intră în program cazare şi masă, transport şi o sumă lunară de bani. După perioada de pregătire, rezidenţii şi asistenţii se întorc în ţările de origine pentru a aplica toate cunoştinţele dobândite, devenind parteneri locali ai SACH.

Comunicare anevoioasă

Anul trecut, Radio România Cultural, în emisiunea „Ştiinţa, în cuvinte potrivite“, a difuzat un apel al prof. Tiberiu Ezri privind posibilitatea operării gratuite în Israel a copiilor români cu malformaţii cardiace. Acesta preciza că legătura dintre potenţialul/viitorul pacient şi echipa medicală se realizează prin e-mail. „Soluţia este ca noi să facem de două-trei ori pe an o vizită preoperatorie în România a copiilor candidaţi ca să-i putem consulta (inclusiv să le facem o ecocardiografie) pentru a decide cine poate fi operat şi în ce ordine de preferinţă. Avem nevoie de cineva care să ne aranjeze formalităţile legale de permis de a consulta şi să ni se asigure o cameră de consultaţii. Dacă totul merge bine, am putea opera câteva zeci de copii români în fiecare an“, a menţionat şeful Departamentului de anestezie.

Pentru cei care vor mai multe detalii, există site-ul Save a Child’s Heart www.saveachildsheart.org. Adresa electronică a profesorului dr. Tiberiu EZRI este: [email protected].
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS