16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrumuri înzăpezite în Dolj

Drumuri înzăpezite în Dolj

Zeci de autoturisme au rămas blocate pe drumurile din judeţul Dolj, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza zăpezii şi a viscolului puternic. Deşi autorităţile au intervenit cu utilaje de deszăpezire, până ieri după-amiază nu reuşiseră să redea circulaţiei mai multe drumuri judeţene.

Primele probleme au apărut pe DJ 604, la ora 23.00, între localitaţile Leu şi Puţuri, când s-a anunţat că aproximativ 40 de maşini au rămas înzăpezite. La faţa locului au ajuns mai multe echipaje de intervenţie, împreună cu prefectul de Dolj, Eugen Georgescu şi Ştefan Stoica, directorul Regionalei de Drumuri Naţionale Craiova. În urma intervenţiei drumarilor s-a reuşit scoaterea din nămeţi a 35 de autoturisme, în care se aflau peste 40 de persoane. Oamenii au fost duşi la Primăria Leu, unde au rămas până în jurul orei 3.00, când drumul a fost deszăpezit şi au putut pleca. Între timp au fost închise circulaţiei şi alte tronsoane de drum – DJ 643 A – între satele Veleşti şi Picături, DJ 561 B – între Segarcea şi Drănic, DJ 604 – Amărăştii de Sus – Celaru – Apele Vii şi DJ 604 – Leu – Castranova. Cel mai afectat de ninsoare şi viscol a fost estul judeţului Dolj, motiv pentru care, miercuri noapte, s-a dispus interzicerea circulaţiei autovehiculelor în afara localităţilor pentru a se evita blocarea acestora pe anumite sectoare de drum, dar şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. Peste 200 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră au ieşit pe străzi, instituind filtre la intrările şi ieşirile din localităţi.

Aproape 20 de drumuri, închise circulaţiei

La ora 10.00, Comandamentul de Iarnă a comunicat că au fost închise circulaţiei 17 tronsoane de drum, pentru ca toate cele 58 de utilaje de deszăpezire să poată interveni. Nu s-a putut circula pe DJ 561 A, între Giurgiţa – Băileşti – Pleniţa, DJ 561B, Segarcea – Drănic, DJ 604, Leu – Puţuri, DJ 542, Amărăştii de Jos – Dăbuleni, DJ 552A, Criva – Ciutura, DJ 552B, Lazu – Plopşor, DJ 561 D, Pleniţa – Caraula, DJ 604 A, Rojişte – Mârşani, DJ 641D, Mischii -Mlecăneşti, DJ 643F, Gherceşti – Craiova, DJ 652A, Cârcea – DN 65, DJ 561E, Băileşti – Seaca de Câmp, DJ 643A, Murgaşi – Veleşti, DJ 643D, Bulzeşti – Frăţila, DJ 551A, Bratovoieşti – Puţuri, DJ 552D, Vârtop – Giubega, DJ 606G, Braloştiţa – Balta.
În urma intervenţiei drumarilor, la ora 17.00, zece dintre cele 17 drumuri au fost deblocate şi redate circulaţiei, însă s-a dispus închiderea altor tronsoane pentru intervenţia utilajelor de deszăpezire. Acestea sunt DJ 652B, Călineşti – limita cu judeţul Olt, DJ 605A, Filiaşi – Fărcaş, DJ 606 G, Scaieşti – Raznic şi DJ 606C, Beloţ – Sopot – Gogoşu.
Poliţiştii doljeni au precizat ieri că pe toate tronsoanele de drum închise se acţiona pentru redarea circulaţiei într-un timp cât mai scurt, la capetele acestora fiind instalate filtre de poliţie care interzic accesul autovehiculelor până la deszăpezirea completă.

Noapte cu peripeţii

Operaţiunea de „salvare“ a celor 35 de autoturisme şi a ocupanţilor acestora blocate în localitatea Leu nu s-a desfăşurat fără peripeţii, potrivit spuselor prefectului Eugen Georgescu. Mulţi dintre oameni încercau să ajungă în satul Puţuri, la câţiva kilometri, dar nu au putut înainta din cauza nămeţilor de pe drum dincolo de ieşirea din comună. Utilajul de deszăpezire, care a sosit la faţa locului o dată cu prefectul şi autoturismul acestuia VW Tuareg din dotarea instituţiei, a rămas blocat în timp ce deszăpezea drumul. O dată cu utilajul, a rămas blocată şi coloana de maşini care înainta în spatele acestuia. Prefectul şi Tuaregul său au ieşit din „înghesuială“ cu sprijinul unui tractor al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, luând-o pe câmp înapoi către comună. Reprezentanţii administraţiei locale au luat măsuri pentru cazarea temporară a oamenilor la Primăria din Leu şi la grădiniţa din Puţuri, după ce un alt utilaj de zăpadă a „croit“ drumul către sat.
Într-o altă parte a judeţului, respectiv pe DJ 641 Gherceşti – Mischii, s-au înregistrat alte evenimente. Deplasându-se la faţa locului, mai-marii administraţiei judeţene au găsit utilajul care ar fi trebuit să deszăpezească drumul parcat în faţa unei curţi. „Omul nu răspundea la telefon, cei de la Drumuri mi-au spus că are telefonul închis. Am văzut utilajul parcat şi m-am luat după urmele de paşi din zăpadă, până la o curte, de l-am scos pe omul acela din casă şi i-am dat ordin să pornească utilajul“, a povestit Eugen Georgescu. Resposanbilul de deszăpezire era angajat al societăţii TID, având contract cu Direcţia Naţională de Drumuri şi Poduri. „Normele din România nu prevăd sancţiuni în astfel de cazuri. Cred că doar eu aş putea fi sancţionat în cazul unor probleme“, a adăugat Georgescu.
Şcoli din judeţ, închise ieri

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Dolj de ieri de la ora prânzului, viscolul a făcut ca şcolile cu clasele I-VIII din 20 de localităţi din mediul rural să rămână închise. Pentru acestea, administraţia locală a solicitat aprobarea Ministerului Educaţiei pentru suspendarea activităţii, iar cursurile urmează să fie recuperate până la sfârşitul acestui semestru. Şcolile generale la care nu s-au desfăşurat ore ieri sunt: Şcoala „Marin Sorescu“ din Bulzeşti, Şcoala din Murgaşi, Şcoala nr. 2 din Pieleşti, cu structura din satul Câmpeni, Şcoala de Arte şi Meserii din Celaru, din Botoşeşti-Paia, din Coţofenii din Dos, cu structura din satul Mihăiţa, Şcoala „Marin Vela“, Şcolile din Ghindeni, Fratoştiţa, din Almăj, Robăneştii de Jos, Drăgoteşti, Secu, Şcoala Greceşti, cu structura din satul Busuleţu, Şcolile din Orodel, Vârtop, Verbiţa, Gogoşu, Pleşoi şi Şcoala din satul Ţandăra.

Viscolul a afectat şi reţelele electrice

Miercuri noapte, în judeţul Dolj, au fost afectate două linii electrice aeriene în zona Almăj – Avicola Şimnic şi Gherceşti – FNC, iar alte două linii electrice au fost afectate parţial – în zona Leu – Robăneşti şi Filiaşi – Almăj. Printre localităţile afectate se numără Albeşti, Işalniţa, Floreşti, Dudoviceşti, Şimnicul de Sus, Cârcea, Coşoveni, Beneşti, Pieleşti, Ungureni, Mofleşti şi Melineşti.
Şi 14 posturi de transformare din Craiova au fost afectate, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în unele zone din cartierele Craioviţa, Corniţoiu, Romaneşti şi Brazdă (blocul F10).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII