11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRata şomajului în Gorj, aproape 12 la sută

Rata şomajului în Gorj, aproape 12 la sută

Numărul de şomeri aflaţi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, pe 31 ianuarie, este de 17.551, iar rata şomajului a atins 11,67%.
Alte sute de şomeri vor îngroşa rândurile celor care au rămas fără un loc de muncă. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, până la sfârşitul lunii martie, aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără loc de muncă, fiind victime ale concedierilor colective. După ce în luna ianuarie au fost concediaţi peste 40 de angajaţi, în luna februarie vor urma aproximativ 140. În februarie, mai multe societăţi vor da afară din personal, măsurile fiind luate din cauza perioadei de greutăţi financiare. „Pentru luna martie am primit notificări de la societatea CFR Marfă Sucursala Craiova, care va da afară 72 de angajaţi. De asemenea, de la o societate care activează în sistemul de minerit vor fi concediaţi alţi 73 de oameni. Rata şomajului în judeţul Gorj este de 11,67%, iar numărul de salariaţi este de peste 81.000 de persoane. Numărul de şomeri a depăşit 17.000, iar 63% dintre ei sunt indemnizaţi“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Potrivit datelor de la AJOFM Gorj, la sfârşitul lunii decembrie 2009, cea mai mare parte a şomerilor de lungă durată sunt tinerii sub 25 de ani.

Şomeri foarte bine plătiţi

Există şi în judeţul Gorj oameni care nu sunt aşa de supăraţi că se află în şomaj. Este vorba despre unii dintre cel mai bine plătiţi şomeri. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii AJOFM Gorj, în acest judeţ există cinci persoane care au indemnizaţie de şomaj foarte mare.
„Clasamentul primilor cinci cel mai bine plătiţi şomeri din Gorj din anul 2009 este următorul: 1.808, 1.623, 1.500, 1.476 şi 1.430 de lei. Acestea sunt sumele pe care le primesc cinci foşti angajaţi din judeţul Gorj, care au rămas fără un loc de muncă din cauza concedierilor colective sau a restructurărilor de personal. În anul 2008, cel mai mare ajutor de şomaj era de 1.455 de lei, urmat de 1.346 şi de 1.234 de lei. Dintre şomerii indemnizaţi, majoritatea au un stagiu de cotizare predominant de zece ani“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Gorj. În cursul anului trecut, sute de gorjeni au reuşit să îşi găsească un loc de muncă în străinătate.

Absolvenţii şi cei trecuţi de 50 de ani îşi găsesc greu un job

Numărul total al locurilor de muncă disponibile pentru tinerii absolvenţi anul trecut a fost de 1.491, în condiţiile în care anual peste trei mii de studenţi absolv cursurile unei facultăţi din Târgu Jiu. Conducerea AJOFM Gorj a declarat că anul trecut peste 1.900 de tineri absolvenţi s-au încadrat în câmpul muncii, mai puţin cu 800 de persoane ca în anul 2008. Ca să aibă cât mai multe şanse să îşi găsească un loc de muncă, unii absolvenţi se înscriu la diverse cursuri de formare profesională. Faţă de aceste cursuri de formare profesională, tinerii absolvenţi sunt receptivi în proporţie de 31% din totalul celor înscrişi.
„Avem un clasament al cursurilor de formare la modă printre tineri. Clasamentul primelor trei cursuri de formare profesională spre care tind să se orienteze tinerii din judetul Gorj sunt: operator introducere, validare şi prelucrare date, lucrator în comerţ şi bucătar. De asemenea, dintre locurile de muncă vacante la nivelul judeţului, foarte puţine sunt pentru persoanele cu studii superioare şi mult mai puţine pentru proaspeţii absolvenţi“, a declarat Ana Maria Niculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII