9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDisponibilizările masive continuă

Disponibilizările masive continuă

Veşti proaste pe piaţa forţei de muncă din Dolj. Rata şomajului continuă să atingă noi recorduri, numărul de locuri de muncă vacante este încă foarte mic, iar angajatorii continuă să anunţe disponibilizări pentru aproape 1.000 de persoane în următoarea lună şi jumătate.

Criza economică îşi pune puternic şi anul acesta amprenta asupra pieţei forţei de muncă. După ce în 2009, rata şomajului a crescut, în medie, cu trei puncte procentuale în fiecare lună, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2008, anul acesta se anunţă extrem de dificil pentru angajaţii doljeni şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
„Până în prezent, pentru luna februarie, patru societăţi din Dolj au anunţat că intenţionează să disponibilizeze aproximativ 600 de persoane“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Tendinţa se va păstra şi în lunile următoare. „Şi pentru luna martie avem patru societăţi care au anunţat că urmează să disponibilizeze 339 de persoane“, a precizat Aneta Bădulescu, care a explicat că persoanele care o să rămână fără un loc de muncă provin din domenii precum fabricarea de construcţii metalice, confecţii încălţăminte, panificaţie, fabricarea îngrăşămintelor chimice, transporturi şi construcţii de drumuri şi poduri.

Rata şomajului a atins cel mai mare nivel din ultimii doi ani

De altfel, piaţa muncii a început cu stângul acest an. La sfârşitul lunii ianuarie, rata şomajului a ajuns la 12,26% (faţă de 8,6% în ianuarie 2009 şi 5,8% în ianuarie 2008), cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Şi numărul şomerilor a crescut dramatic, ajungând la sfârşitul lunii trecute la aproape 37.000, ceea ce înseamnă că în numai o lună numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut cu aproximativ 10%, la sfârşitul lunii decembrie 2009, numărul acestora fiind de 33.643.

Doljenii au la dispoziţie 566 de locuri de muncă vacante

În timp ce rata şomajului continuă să crească, iar angajatorii anunţă că urmează să dea afară încă aproape 1.000 de persoane, numărul locurilor de muncă vacante anunţat se menţine încă destul de scăzut. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind slujbele vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 196 de locuri de muncă libere, dintre care trei pentru persoane cu studii superioare (specialist marketing) şi 35 pentru persoane necalificate (în special pentru domeniul confecţiilor)“, a declarat Aneta Bădulescu. Restul sunt locuri de muncă pentru muncitori calificaţi în diverse meserii în domenii precum prestări servicii, alimentaţie publică, confecţii. Au început deja să apară locurile de muncă pentru domeniul construcţiilor.
La acestea se adaugă cele 370 de locuri de muncă vacante disponibile pentru români în străinătate, prin reţeaua Eures. Mai bine de jumătate dintre acestea (230) sunt disponibile în Danemarca (grădinar în seră; ajutor grădinar în seră; lucrător în ferme de creştere a animalelor, de cultivare a fructelor şi legumelor; muncitor necalificat în agricultură; medic diverse specializări). La acestea se adaugă 75 de locuri de muncă în Norvegia (ghid turistic), 35 în Germania (medic diverse specializări), 25 în Belgia (zidar betonist) şi şase în Finlanda (lingvist).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII