24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞomaj tehnic încă trei luni

Şomaj tehnic încă trei luni

Guvernul a adoptat vineri actul normativ prin care măsura şomajului tehnic se aplică şi în 2010, de la 1 februarie, prin urmare, angajaţii din societăţile care îşi suspendă temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de bază, iar CAS şi impozitul pe venit sunt suportate de stat.
Ordonanţa va obliga angajatorii să ateste situaţia dificilă în care se află prin declaraţii pe propria răspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF şi Inspecţia Muncii.
„Asta înseamnă că pe perioada suspendării temporare a activităţii unei întreprinderi, timp de trei luni, statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca angajatul să primească 75% din salariu“, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de vineri a executivului. Indemnizaţiile de minimum 75% din salariul de bază care sunt acordate angajaţilor, din fondul de salarii, pe durata întreruperii activităţii firmei, reprezintă drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile. Perioada pentru care salariaţii sunt scutiţi de plata CAS constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei, în cazul în care contractul individual de muncă este suspendat în special pentru „motive economice, tehnologice, structurale sau similare“, conform documentului. Actul normativ mai stabileşte că pentru calculul indemnizaţiei de şomaj şi de asigurări sociale de sănătate se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară, iar stagiul de cotizare fără plata contribuţiei se ia în calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj. Simultan cu acordarea acestei facilităţi, guvernul va aplica însă şi o serie de reguli prin care va verifica dacă angajatorii abuzează sau nu de şomajul tehnic. „Pentru a evita posibilele abuzuri şi pentru a asigura un control eficient, angajatorii au obligaţia să depună la Inspectoratul Teritorial de Muncă o declaraţie pe propria răspundere, din care să reiasă că se află în situaţia de şomaj tehnic. Totodată, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor controla periodic angajatorii care beneficiază de facilităţile acordate“, se arată în actul normativ.
„Prin aplicarea acestei măsuri vor fi salvate 200.000 de locuri de muncă în 2010“, a mai spus premierul, adăugând că şomajul tehnic va funcţiona în cazul întreruperii totale sau parţiale a activităţii întreprinderii sau agentului economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS