21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestaţi pentru înşelăciune

Arestaţi pentru înşelăciune

Doi indivizi care ofereau locuri de muncă fictive în Spania, înşelând zeci de doljeni, gorjeni şi mehedinţeni, au fost identificaţi şi arestaţi.

Doi bărbaţi care au înşelat zeci de olteni, luându-le banii sub promisiunea că îi vor duce la muncă în Spania, au fost arestaţi ieri de Judecătoria Craiova. Învinuiţii au fost prinşi de poliţie în judeţul Mehedinţi, cu ajutorul unui cetăţean vigilent, la o săptămână după ce Gazeta de Sud a prezentat metoda prin care cei doi îi înşelau pe oamenii sărmani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Contracte false pentru doljeni

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj începuse încă de luna trecută cercetările pentru identificarea şi sancţionarea a doi indivizi care ofereau locuri de muncă fictive în Spania. Bărbaţii, prezentându-se drept Dănuţ Tomescu şi Marian Boltaşu şi susţinând că ar fi reprezentanţii firmei Jobrom din Craiova, înşelaseră mai multe persoane, cărora le ofereau locuri de muncă în Spania.
Mai mulţi şomeri au fost atraşi de anunţul dat de cei doi la mica publicitate. Au mers la „sediul“ firmei – o cameră închiriată fără forme legale -, unde chiar au semnat nişte „contracte de mediere“, şi au plătit sume între 110 şi 200 de euro, chipurile, pentru „transport şi cazare“ pentru care li se dădeau facturi şi chitanţe. Când să plece în Spania, victimele au descoperit că fuseseră înşelate, iar pe cei doi ia-i de unde nu-s. Cât despre documentele semnate, acestea nu aveau nici o valoare, fiind, de fapt, falsuri ce purtau o ştampilă contrafăcută.

Autorii, prinşi în Mehedinţi

15 doljeni au sesizat poliţia că au fost victimele acestor indivizi, însă cercetările avansau destul de greu, pentru că ambii bărbaţi îşi dăduseră identităţi false. La o săptămână după ce Gazeta de Sud a publicat modul de operare al infractorilor, un cetăţean din Mehedinţi, căruia doi indivizi îi ofereau un loc de muncă în Spania, şi-a dat seama că e ceva putred cu oferta acestora şi a chemat poliţia. Marţi seară, cei doi – pe numele lor reale Alexandru Crîngu, de 31 de ani, şi Marian Tufiş, de 34 de ani, ambii din comuna Brădeşti, sat Răcarii de Jos, judeţul Dolj – au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de poliţiştii mehedinţeni şi predaţi colegilor de la IPJ Dolj.
Ieri, în baza unei autorizaţii emise de judecătorii craioveni, domiciliile celor doi au fost percheziţionate de poliţie. Oamenii legii au găsit ceea ce se aşteptau: contracte, facturi şi chitanţe false, dar şi ştampile contrafăcute.

Alte victime în Gorj

Adăugând la dosar şi aceste probe incontestabile, procurorii au propus arestarea preventivă a celor doi, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Iar magistraţii de la Judecătoria Craiova au dat curs propunerii, arestându-i pe Crîngu şi Tufiş pentru 15 zile.
„Avem informaţii că ei au folosit aceeaşi metodă de înşelăciune nu doar în Dolj, ci şi în Mehedinţi şi Gorj. Dacă există şi alte persoane care au devenit victimele lor, le rugăm să ia legătura cu noi, pentru a-i ajuta să-şi recupereze sumele de bani plătite învinuiţilor“, a precizat comisarul-şef Laurenţiu Gulin, şef birou în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII