15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de şcoli din Dolj vor dispărea

Zeci de şcoli din Dolj vor dispărea

Patru unităţi de învăţământ din Craiova vor dispărea din toamnă. Directorii îşi vor pierde funcţiile, o parte din personalul auxiliar, nedidactic sau didactic va ajunge în şomaj. Cei mai afectaţi de restructurări vor fi învăţătorii care predau la şcolile mici din mediul rural, dar şi profesorii de informatică sau de limbi moderne.

În aceste zile se iau măsuri majore privind soarta învăţământului doljean. Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, prin care se solicită reducerea a 15.000 de posturi la nivel naţional, respectiv 504 în Dolj, a stârnit panică în rândul angajaţilor din învăţământul preuniversitar.

Şcolile nr. 9, nr. 23, nr. 34, nr. 35 „I.D. Sîrbu“ vor dispărea

Ieri a fost a doua zi de discuţii dintre directorii unităţilor de învăţământ din Craiova, dar şi din comunele doljene şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi sindicalişti.
„Patru unităţi de învăţământ din Craiova, care au sub 200 de elevi, numărul minim impus de lege pentru funcţionarea unei şcoli cu personalitate juridică, vor dispărea începând cu 1 septembrie 2010. Şcoala nr. 9 şi Şcoala nr. 35 «I.D. Sîrbu» se vor comasa şi vor fi mutate în Grupul Şcolar «Matei Basarab» din Craiova. Grupul Şcolar va funcţiona din această toamnă cu clasele I-XII. Şcoala nr. 23 se va comasa cu Şcoala nr. 24, iar cu personalitate juridică va rămâne Şcoala nr. 24. La fel şi Şcolile nr. 34 şi 33, iar cea din urmă îşi va păstra personalitatea juridică. Tot în această unitate şcolară va funcţiona, în unul dintre corpuri, şi Grădiniţa nr. 36“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj.
Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că vor reuşi să facă o reducere de personal semnificativă prin limita impusă ca elevii dintr-o clasă să ajungă de la 28 la 30. Prin această măsură, aproximativ 20 de clase vor dispărea. În unităţile de învăţământ doljene, aproximativ 600 de locuri au rămas neocupate în anul şcolar 2008-2009.
Nici grădiniţele din Craiova nu au scăpat de comasare. În această situaţie se află trei unităţi preşcolare care au trecut ca structuri la unităţi din vecinătate: Grădiniţa nr. 21 devine structură a Grădiniţei nr. 29; Grădiniţa nr. 38 şi Grădiniţa nr. 58 devin structuri ale Grădiniţei nr. 23.

Cea mai veche şcoală din Craiova – „Obedeanu“ devine structură la „Decebal“

Fără personalitate juridică, deci fără directori şi fără o parte din personal, va rămâne şi următoarea unitate de învăţământ, însă elevii vor învăţa în aceleaşi locaţii. Şcoala nr. 1 „Obedeanu“, cea mai veche din Craiova, îşi va pierde numele şi personalitatea juridică devenind parte a Şcolii nr. 12 „Decebal“. Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ din Craiova este şcoală de patrimoniu. A fost ctitorită de un mare boier filantrop, Constantin Obedeanu, care a ridicat şi o biserică. Este atestată documentar printr-un hrisov domnesc din 26 aprilie 1775, emis de Alexandru Ipsilanti, deci are peste 235 de ani de existenţă neîntreruptă. A fost, timp de 100 de ani, singura şcoală elementară din Craiova. Este a doua şcoală naţională în limba română din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava“. Aici au învăţat de-a lungul timpului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor…

„Anul trecut şapte titulari de informatică au rămas fără catedră“

Şi Şcoala nr. 25 din Făcăi îşi va pierde personalitatea juridică şi va deveni structură a Grupului Şcolar Transporturi Auto, Şcoala nr. 26 din Mofleni va deveni structură a Şcolii nr. 13, iar Şcoala nr. 38 din Cernele devine structură a Şcolii nr. 16. Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat că vor încerca şi mutarea Grădiniţei nr. 31 la Şcoala nr. 9, însă rămâne să pună toate detaliile la punct în ce priveşte transportul elevilor. Clasele de simultan din Afumaţi şi Boureni vor fi comasate, iar elevii vor învăţa la şcoala din centrul comunei. Şi în urmă cu trei ani, ISJ Dolj a încercat o comasare a şcolii din Afumaţi cu cea din Boureni, însă totul a dus la protestele părinţilor faţă de decizia de desfiinţare a şcolii gimnaziale din satul Afumaţi şi transferarea elevilor în satul vecin, situat la peste doi kilometri. La Pleniţa, şcoala îşi va pierde personalitatea juridică şi va deveni structură a liceului. „Vom lua însă măsuri la Sărbătoarea, unde avem la clasele V-VIII doar 50 de elevi, îi vom muta pe toţi într-o singură şcoală. La Leamna avem doar patru elevi. La Şcoala Castrele Traiane vom reduce un post de învăţător. Având în vedere decizia de comasare a unităţilor de învăţământ, toate cadrele didactice vor intra în restrângere de activitate. Vor dispărea catedre de informatică, dar şi de limbi străine, din rândul profesorilor titulari, prin decizia luată ca materia la clasele de intensiv să fie predată întregii clase odată şi nu pe grupe, ca până acum. Anul trecut, şapte titulari de informatică au rămas fără catedră, iar numărul acestora e în creştere“, a adăugat inspectorul general al ISJ Dolj.
În fiecare comună va rămâne o singură unitate şcolară cu personalitate juridică, excepţie făcând doar Poiana Mare şi Călăraşi, unde vor funcţiona în continuarea atât şcoala, cât şi liceul.
Discuţiile dintre reprezentanţii ISJ Dolj şi managerii de şcoli vor continua şi astăzi, invitaţi la masa tratativelor fiind reprezentanţii şcolilor din oraşele Doljului.

Avocatul Poporului a respins acuzaţiile sindicaliştilor

Avocatul Poporului a decis să nu sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 referitoare la reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, motivând că nu există temei neconstituţional în acest act legislativ.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

108 COMENTARII