14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii riscă să rămână fără sporul de doctorat

Profesorii riscă să rămână fără sporul de doctorat

Cei aproximativ 50 de dascăli doljeni din sistemul preuniversitar care au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi primeau un spor de 15% îşi pot lua adio de la aceşti bani. Sindicaliştii consideră însă că decizia de eliminare a sporurilor de doctorat ar reprezenta o pată neagră în învăţământ şi ameninţă că vor da guvernul în judecată.

Potrivit sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar doljean, Ordonanţa nr. 1 din 25 ianuarie 2010 omite o serie de persoane care au dobândit titlul ştiinţific de doctor într-un anumit domeniu. Măsura renunţării la acordarea sumelor ce reprezintă 15% din salariul de bază pentru dascălii care au diplomă de doctor face parte din ordonanţa de urgenţă a guvernului ce priveşte reîncadrarea în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar. Decizia executivului îi va afecta tocmai pe profesorii care au ţinut să se perfecţioneze. „Înainte de Convenţia de la Bologna, mulţi dascăli îşi continuau studiile între patru şi şapte ani pentru a obţine un astfel de titlu ştiinţific, iar după 2004 – pe o perioadă de trei ani. Practic, această perioadă din cariera colegilor noştri nu este răsplătită prin sporurile care se acordă. Având în vedere că această lege poate fi amendată până în iunie 2010, atragem atenţia comisiei de lucru să facă precizările necesare pentru sporurile cadrelor didactice. În învăţământul preuniversitar doljean, 49 de persoane deţin acest titlu ştiinţific, iar la nivel naţional sunt 1.000. Din 2010, sporul de rural a fost redus, salariul de merit va fi desfiinţat, iar acum este exclus şi sporul de doctorat“, a menţionat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret“ Dolj.

Tăierea drepturilor dascălilor va duce la proteste

Şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt nemulţumiţi că această măsură va afecta  tocmai profesorii de elită. „Doctoratul este forma supremă de perfecţionare, iar cei care l-au urmat au făcut sacrificii mari, şi-au dedicat ani din viaţă cercetării şi lucrării de doctorat. Guvernul îi loveşte tocmai pe aceştia, în condiţiile în care nu a introdus sporul de performanţă. În cazul în care va intra în vigoare această măsură, ea va duce la creşterea nemulţumirii în rândul profesorilor, iar acest cumul ar putea genera declanşarea protestelor“, a spus Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Libere din Învăţământul Preuniversitar Dolj.

„Este absurdă neacordarea acestui spor!“

Sindicalişti din sistemul universitar doljean au menţionat că au avut o serie de discuţii pe tot parcursul acestei săptămâni cu reprezentanţii guvernului. Potrivit acestora, până acum, contractele colective de muncă prevedeau şi anumite sporuri. În această ordonanţă însă, sporurile nu sunt menţionate şi lasă loc de interpretări. „Guvernanţii ne-au promis că vor include acest spor direct în grila de salarizare, însă dascălii sunt speriaţi după ce o serie de drepturi legale le-au fost încălcate. Desfiinţarea acestui spor înseamnă, în primul rând, o reducere cu 15% a salariului, iar pe termen lung, o pată neagră în învăţământ, promovând inferioritatea. Pentru mediul academic este practic absurdă neacordarea acestui spor, în condiţiile în care toate promovările în funcţie se fac pe baza titlului ştiinţific de doctorat. Avem situaţii absurde în Universitatea craioveană, când lectori cu titlul de doctorat nu au fost promovaţi din cauza blocării concursurilor pentru ocuparea anumitor posturi“, a spus Nicu Bâzdoacă, preşedintele Sindicatului „Alma Mater“ din Universitatea din Craiova.
În cazul în care interpretările din această ordonanţă nu vor fi lămurite, sindicaliştii ameninţă că vor da guvernul în judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII