15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA a început audierile în dosarul BEST

DNA a început audierile în dosarul BEST

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început audierile în dosarul în care este verificat modul în care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a cesionat către o firmă „de apartament“ creanţe în valoare de 128 de milioane de lei. În aproape un an şi jumătate de la încheierea contractului de cesiune, SNLO nu a primit nici un ban de la recuperatorul BEST.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început să îi ia la întrebări pe cei implicaţi în afacerea „BEST“, prin care o firmă de recuperare a primit, din partea unei societăţi a statului, un contract fabulos, fără să poată fi trasă la răspundere pentru modul în care îşi face datoria. În luna octombrie 2008, conducerea de atunci a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cesiona către SC BEST Recuperare Creanţe SRL din Bucureşti creanţe în valoare de 128 de milioane de lei. Banii reprezentau datorii pe care SNLO le avea de recuperat de la CET Braşov, Arad, Oradea, Timişoara şi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Mehedinţi. Interesant este că societatea care a preluat recuperarea creanţelor a fost înfiinţată cu doar o jumătate de an înainte de a beneficia de un contract mai mult decât avantajos. Principalul avantaj creat de fosta conducere a SNLO, în frunte cu directorul Eugen Davidoiu, este că recuperatorul nu are precizat un termen-limită de virare a creanţelor şi nici nu are fixat un onorariu sau un comision pentru sumele încasate de la datornici, în numele Societăţii Lignitului. Acesta este stabilit după voia recuperatorului, din banii statului.

Au recuperat şapte milioane de lei

Între timp, SC BEST Recuperare Creanţe SRL a cesionat o parte din creanţe către alt SRL, respectiv BEST Recovery SRL, pentru a le face mai grea munca procurorilor anticorupţie. Potrivit directorului Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, contractul încheiat cu BEST Recuperare Creanţe SRL nu a dat deloc „roade“ timp de un an şi jumătate. Recuperatorul a strâns în propriile conturi suma de şapte milioane de lei, iar către Societatea Lignitului nu a fost virat nici un leu, după cum a menţionat actualul director general al SNLO. „Întâi trebuia să fie virate sumele către noi şi apoi să îşi oprească ei comisionul sau onorariile. Contractele de cesiune sunt foarte bine făcute, pentru că nu au limită la onorarii, în unele cazuri valoarea acestora fiind egală cu valoarea creanţelor. Nu au nici o dată fixată până la care să fie recuperate datoriile. Cei de la BEST pot să iasă la pensie din acest contract cu SNLO. Aşteptăm să vedem cum o să fie finalizat acest dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie, să ştim dacă mai mizăm pe recuperarea acelor creanţe sau nu. De când sunt beneficiari ai contractului de cesiune, cei de la BEST au încasat de la debitorii noştri şapte milioane de lei, dar nu ne-au virat nimic“, a declarat Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltrenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS