6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepartitoarele, spaima locatarilor

Repartitoarele, spaima locatarilor

Majoritatea proprietarilor ţin caloriferul închis şi se încălzesc la aragaz, iar cei care au un confort termic sunt buni de plată. Este vorba de craiovenii care şi-au montat repartitoare de costuri şi care s-au trezit cu sume de plată duble sau triple faţă de perioada în care nu aveau contoare, iar confortul termic era superior. Nu înţeleg cum pentru o garsonieră de 38 mp întreţinerea pentru luna decembrie 2009 este 502 lei, pentru un apartament cu două camere – 540 de lei, iar pentru unul cu patru camere – 616 lei.
„Este cea mai mare prostie cu repartitoarele. La un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 48 mp, am plătit numai căldura 560 de lei, în condiţiile în care repartitoarele erau închise de dimineaţa până la ora 18.00. Iar la final de săptămână le ţin tot închise, pentru că plec din localitate. Nu am încredere în repartitoare, dar nu ştiu unde să merg să le verific. Sunt cea mai proastă achiziţie şi cea mai mare hoţie“, a spus o locatară din Brazda lui Novac, de la Asociaţia nr. 12.

Cum setezi aşa plăteşti

Această situaţie se regăseşte în cadrul tuturor condominiilor unde s-au instalat repartitoare, care creează nemulţumiri unor „beneficiari“. Acestora li se calculează sume de plată aberante, reprezentând consumuri în gigacalorii imposibil de realizat. În această situaţie este Alexandru Prioteasa, locatar în blocul G1, din cartierul Rovine. Craioveanul a plătit facturi în valoare de 570 de lei în luna noiembrie 2009 şi 463 de lei – în decembrie.
„Am repartitoare şi tot timpul le setez la un indice mic. Nu am în casă mai mult de 14-15 grade Celsius, la baie şi la bucătărie sunt permanent închise. Într-o singură încăpere, unde avem nepoţica, este la maximum. Cu toată economia, am plătit foarte mult, în condiţiile în care un apartament similar, dar la pauşal, a plătit 350 de lei căldura. Au fost şi cazuri cu 60 de lei pentru că le ţin oprite şi folosesc gazele“, a spus Prioteasa.
De teama unui cost ridicat la căldură, unii craioveni nu pornesc caloriferele, fapt confirmat şi de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „Pentru cei cu repartitoare sunt situaţii extreme, unii au prea mult, comparativ cu pauşalul, alţii au prea puţin. Avem apartamente care au factura la căldură 60 de lei. Proprietarii spun că ţin caloriferele închise. Folosesc, probabil, aragazul sau reşourile electrice. Firma de repartitoare face citirea contoarelor, calculele. Noi primim doar calculul şi încasăm“, a spus Mariana Fariseu, administrator la Asociaţia nr. 4 Rovine.

„Abonaţii nu pricep“

ELSACO, una dintre firmele care monitorizează consumul de căldură, consideră că locatarii nu ştiu cum să folosească repartitorul, însă vor temperaturi ridicate în casă, de 25-28 de grade Celsius.
„Oamenii nu înţeleg că robinetele sunt cu termostat. Dacă setează până la treapta trei, termostatul funcţionează. Dacă trec la patru sau cinci, caloriferul merge nonstop. O temperatură optimă este la 22 de grade Celsius, care se poate obţine setând robinetul la trepta trei. Unii opresc în baie sau bucătărie, unde caloriferul are trei elemente, dar în sufragerie setează la cinci. Poate au mai făcut şi modificări şi sursa de încălzire are o capacitate mai mare. Calculul făcut este pe baza unităţilor date de repartitor şi conform consumului fiecărui beneficiar“, a precizat Adrian Serghiuţă, reprezentantul zonal ELSACO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII