3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn scurtcircuit, cauza probabilă a incendiului de la Rânca

Un scurtcircuit, cauza probabilă a incendiului de la Rânca

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a stabilit că incendiul care a mistuit cele şase cabane de la Rânca a fost cauzat de un scurtcircuit produs la centrala ce asigura încălzirea într-una dintre construcţii.

Comisia de anchetă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a stabilit ieri care a fost cauza probabilă a incendiului produs în urmă cu trei zile la Rânca şi care a mistuit şase cabane. Pompierii au ajuns la concluzia că un scurtcircuit produs la una dintre centralele termice ar fi generat incendiul: „A fost vorba de un contact imperfect la instalaţia electrică de la centrala termică. S-a format un arc electric care a degajat o temperatură foarte mare, ceea ce a dus la topirea mantalei de protecţie, confecţionată din plastic. Firele din aluminiu au rămas neizolate, au făcut contact, de unde a rezultat un scurtcircuit care a produs incendiul. Din cauza unui contact imperfect la una dintre rezistenţe, are loc o descărcare electrică, iar aceasta degajă o temperatură foarte mare, de 3.000 – 5.000 de grade Celsius, urmată de un scurtcircuit ce provoacă topirea elementelor metalice ale contactului şi aprinderea materialelor plastice ale mantalei conductorului electric“, a declarat Mihai Avramescu, purtător de cuvânt al ISU Gorj.

Proprietarul este nemulţumit

Maxim Tănase, proprietarul a patru dintre cele şase cabane care au ars complet în noaptea de marţi spre miercuri, a declarat că va solicita o expertiză pentru a vedea dacă verdictul Comisiei de anchetă din cadrul ISU Gorj se confirmă sau reprezintă doar una dintre cauzele care au condus la izbucnirea incendiului. Complexul „Natura“ era compus din şase cabane din lemn, patru aparţinând omului de afaceri Maxim Tănase din Piteşti şi două – unui om de afaceri din Bucureşti. Doar trei construcţii erau asigurate. Complexul „Natura“ a fost evaluat la un milion de euro. „Eu nu pot să fiu de acord doar cu acest verdict. Dacă s-a întâmplat aşa, de ce au găsit siguranţele cuplate? Când are loc un arc electric, siguranţele sar. Probabil că această explicaţie a fost la îndemână. Noi avem încredere în continuare în organele de anchetă şi vom solicita o expertiză pentru a vedea exact ce a cauzat incendiul. Nu o să lăsăm lucrurile aşa. Este păcat că noi venim din alte judeţe – eu, din Piteşti, colegul meu, din Bucureşti – să investim aici şi am vrut să facem treabă bună, iar autorităţile nu ne ajută cu nimic. În această regiune, turiştii ar trebui să îşi facă asigurare medicală pentru ca să nu ardă de vii în cabană, la cum acţionează pompierii. Dacă sufla vântul cu 15 – 20 de kilometri la oră, probabil că ardea întreg cartierul. Noi suntem oameni care ne-am văzut de treaba noastră: nu am găsit drumuri făcute, le-am făcut noi. Nu hidrant, nimic. Nu se poate aşa ceva! Vom cere expertize, contraexpertize. Ce se întâmplă cu fluctuaţiile de tensiune din reţea? Dacă ne ducem să măsurăm, constatăm că nu e la fel cu ce scrie pe hârtie“, a declarat Maxim Tănase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII