16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fetiţă din Valea Mare a degerat la şcoală

O fetiţă din Valea Mare a degerat la şcoală

O fetiţă de opt ani, din comuna Valea Mare, judeţul Olt, a ajuns de urgenţă la spital, după ce picioarele i-au degerat la şcoală. Deşi copiii se plâng că tremură de frig în clase, directorul unităţii de învăţământ spune că în şcoală este suficient de cald.

Alexandra Maria P., din Valea Mare, este elevă în clasa a II-a B la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Valea Mare. Fetiţa a fost adusă miercuri la Urgenţă de părinţii săi, având ambele picioare îngheţate.
„Minora a fost diagnosticată cu degerături de gradul I şi a fost internată în Secţia chirurgie infantilă. În prezent, starea ei este bună şi se află în afara oricărui pericol“, a declarat Cristina Tihan, purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Urgenţă Slatina.
Părinţii copilei susţin că fata a degerat la şcoală. „Când a venit de la şcoală, fetiţa mi-a spus că este foarte frig în clasă şi că i-au degerat picioarele. Am adus-o la spital şi a fost internată. Am stat de vorbă cu directorul şcolii, iar el a zis că în clasă e cald, că se face focul. Dar am fost personal la şcoală şi am văzut cât era de frig. Copiii stau îmbrăcaţi şi cu mănuşi în mâini ca să nu îngheţe. Uşa de la clasă nu se închidea bine. Acasă fetiţa are toate condiţiile“, a povestit Alina P., mama minorei.

Tremură în clase

Elevii din Valea Mare vin îmbrăcaţi gros la şcoală şi stau la ore cu mănuşile în mâini şi cu fularele la gât. Copiii spun că femeia de serviciu face focul în clase, dar că tot e frig. Nici dascălii nu se încumetă să îşi dea paltoanele jos. „E frig. Avem sobă în clasă, dar nu prea face căldură şi stăm îmbrăcaţi ca să nu îngheţăm. Eu scriu cu mănuşile în mâini“, a spus o elevă. „Am multe pulovere pe mine, iar în picioare am şosete groase. Deocamdată îmi e bine, dar dacă mi se face frig îmi iau şi geaca“, a spus alt elev.
Învăţătorul Alexandrei recunoaşte că a fost frig în clasă. „Luni a fost mai frig în clasă, pentru că s-a făcut focul după trei zile, timp în care copiii au avut liber. Fetiţa stă lângă fereastră şi este posibil să fi degerat în bancă. Nu mi s-a părut că are vreo problemă în ultima zi când a venit la şcoală. Am aflat că este la spital cu picioarele degerate“, a spus învăţătorul Alexandrei, Dumitru Cojan. O colegă de clasă a Alexandrei a spus că a auzit-o pe fetiţă că s-a plâns de frig. „Mi-a spus că îi e frig şi că i-au îngheţat picioarele, dar nu am ştiut că a degerat“, a povestit prietena Alexandrei.

„O să facem focul mai des“

Virgil Dumitru, directorul şcolii de la Valea Mare, susţine că în clase este suficient de cald. „Nu este normal ca un copil să îngheţe într-o unitate de învăţământ, dar sălile sunt destul de mari, iar soba este una singură. Face faţă, dar este prea frig afară. Chiar şi aşa, în clasă este suficient de cald. Ştim de fetiţa care a ajuns la spital. Este un caz nefericit care s-a întâmplat în şcoala noastră. Noi le-am spus copiilor să stea îmbrăcaţi, chiar şi cu mănuşi în mâini, dacă le e frig. Voi dispune să se facă focul mai des în clase, ca să nu se mai întâmple astfel de cazuri. Din câte am înţeles, fetiţa ar fi stat mai mult la săniuş şi acolo i-ar fi degerat picioarele“, a spus directorul şcolii din Valea Mare. Mama elevei susţine că, în ultimele zile, fata nu a mers la săniuş, ci a stat numai în casă din cauza frigului. Femeia a spus că nu îşi va mai lăsa fetiţa la şcoală până când nu se va vindeca.
 
Cazul elevei, în atenţia ISJ

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Olt au transmis printr-un comunicat de presă că au cunoştinţă despre cazul elevei care a ajuns la spital cu picioarele degerate. Aceştia spun că Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Valea Mare a asigurat corespunzător încălzirea sălilor de curs. În perioada în care a fost anunţat cod galben de ger, a fost suplimentată cantitatea de combustibil solid pentru încălzirea claselor. Reprezentanţii ISJ mai spun că nu s-au înregistrat plângeri verbale sau scrise ale elevilor sau ale părinţilor în acest sens.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII