24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPastilele de slăbit, interzise

Pastilele de slăbit, interzise

Farmaciile din judeţul Dolj s-au conformat dispoziţiei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA) şi au oprit de ieri comercializarea medicamentelor pentru slăbit care conţin sibutramină. „Noi ne-am conformat şi am oprit de la comercializare toate medicamentele care au ca substanţă activă sibutramina. Încercăm acum să le returnăm şi să vedem dacă putem să ne recuperăm banii de la producători“, a declarat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Potrivit EMEA, medicamentele care conţin această substanţă cresc riscul de producere a unor evenimente cardiovasculare grave precum accidente vasculare cerebrale sau atac de cord. Sibutramina s-a comercializat în Uniunea Europeană sub denumirile Afibon, Ectiva, Lindaxa, Meissa, Meridia, Minimacin, Minimectil, Obesan, Sibutral, Sibutril, Siluton, Sitrane, Redoxade, Reductil, Zelixa şi Zelium. „Aceste medicamente se folosesc pentru scăderea în greutate la pacienţii obezi şi la cei supraponderali care prezintă şi alţi factori de risc precum diabet zaharat de tip 2 sau dislipidemie (niveluri anormale ale grăsimii în sânge), împreună cu o dietă alimentară şi exerciţii fizice“, se arată în comunicatul EMEA.

Afacere prosperă

Medicamentele pe bază de sibutramină au fost eliberate până acum şi pe reteţe compensate şi gratuite. În judeţul Dolj, potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, s-au eliberat anul trecut opt astfel de reţete unor pacienţi cu obezitate, la recomandarea medicilor nutriţionişti. Numărul persoanelor care au folosit sibutramină este însă mult mai mare, pentru că medicamentele s-au vândut foarte mult fără prescripţie medicală, în ciuda preţului destul de piperat, de aproximativ 100 de lei pentru 30 de pastile. Comercializarea de medicamente pe bază de sibutramină, îndeosebi Reductil, devenise în ultima vreme o afacere prosperă mai ales pentru multe firme care ofereau aceste medicamente pe internet. Majoritatea clienţilor erau femei, atrase de reclama care le promitea pierderea a nu mai puţin de zece kilograme într-o lună.
Tot sibutramina a fost şi la originea scandalului din vara trecută, când trei loturi de pastile de slăbit SuperSlim, suspectate că ar conţine sibutramină, au fost retrase de la comercializare în întreaga ţară.
În judeţul Dolj, inspectorii sanitari ai DSP au confiscat de pe piaţă şi distrus mai multe cutii cu pastile de slăbit care se vindeau la liber în farmacii şi plafaruri.
Sibutramina este o substanţă derivată din amfetamină, care produce efecte secundare asemănătoare acesteia: dureri de cap, ameţeli, leşin, disconfort şi dependenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS