Acasă Local Dolj Învăţământ fără sporuri

Învăţământ fără sporuri

Reducerea cheltuielilor în învăţământul românesc va afecta atât profesorii, cât şi personalul nedidactic.

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar, dar şi universitar au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), tema principală fiind găsirea unor soluţii pentru reducerea cheltuielilor. În afara reducerii posturilor din învăţământ cu până la 15.000, mai-marii ministerului au luat în vizor şi sporurile personalului nedidactic sau auxiliar, luând în calcul şi părerile sindicaliştilor pentru acordarea unor măsuri (salarii) compensatorii şi de reconversie profesională pentru cei care vor părăsi sistemul.
„Sporuri ale personalului nedidactic care erau plătite conform contractului colectiv de muncă au fost propuse să dispară: sporul de fidelitate sau cel de penibilitate, care erau de 15%… Cu sporuri cu tot, o femeie de serviciu de la noi ajunge la maximum 700 de lei… Nu în toate unităţile de învăţământ doljene femeile de serviciu beneficiază de astfel de sporuri. La o unitate şcolară unde există cămine, sunt şi spălătorii. Cum până nu demult acestea nu erau dotate cu maşini de spălat şi tot arsenalul necesar întreţinerii lenjeriei, reprezentanţii unităţii de învăţământ puteau decide că aceşti oameni lucrau sau încă lucrează într-un mediu nociv sau periculos. Pentru condiţii periculoase de lucru, sporul se ridică la 15% din salariu. În alte cazuri, angajaţii şcolii beneficiază de spor de penibilitate, pe care îl primesc muncitorul de întreţinere care desfundă canalizarea sau femeile de serviciu. Spălătoresele primeau pe timpuri un spor de 7%, dar de când căminele sunt utilate corespunzător sporul le-a fost diminuat, iar acum guvernanţii vor să îl taie“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj. Constantin Lungulescu a precizat că aceste sporuri se acordau în urma unor comisii paritare şi presupuneau 80, 90 de lei în plus la salariu.

Sporul de penibilitate este stabilit de ITM şi DSP

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au menţionat că personalul nedidactic care primeşte spor de fidelitate sau de penibilitate este foarte mic din punct de vedere numeric.
„Toate sporurile acordate în învăţământ sunt fixate printr-o hotărâre a guvernului, ca urmare a controlului efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de Direcţia de Sănătate Publică, care decid dacă profesorul sau angajatul şcolii lucrează în condiţii dificile, periculoase, nocive sau chiar penibile. De spor de penibilitate beneficiază o parte din angajaţii din învăţământul preşcolar. În ce priveşte sporul de fidelitate, acesta se acordă în general cadrelor didactice care au desfăşurat activitate didactică neîntreruptă în ultimii zece ani“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj.

Alte sporuri aflate în pericol

După ce femeile de serviciu, care au salariu minim pe economie, au fost luate în vizor de guvernanţi, hotărâţi să le taie sporurile de penibilitate sau fidelitate, şi personalul didactic riscă să rămână din acest an fără multe sporuri. Angajaţii din învăţământ primesc, pe lângă sporul corespunzător vechimii în muncă, calculat conform prevederilor legale, şi un spor acordat diferenţiat personalului didactic care asigură predarea la clase simultane, astfel: 15% din salariul de bază personalului care asigură predarea simultană la patru clase; 10% din salariul de bază celor care asigură predarea simultană la trei clase; 7% din salariul de bază personalului care asigură predarea simultană la două clase.
Cei care predau în instituţiile de învăţământ special primesc un spor de 15% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite. Alte sporuri: spor de 10-30% la salariul de bază pentru personalul muncitor care lucrează în condiţii deosebite şi speciale; spor de 25% din salariul de bază  pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii; spor de 30% din salariul de bază al funcţiei, care face parte din salariul de bază, pentru personalul care desfăşoară activităţi în condiţii de risc sau toxice stabilite potrivit legii, precum şi în zone intens poluate; spor de 15% din salariul de bază pentru salariaţii care deţin titlul ştiinţific de doctor; spor de 20% din  salariul de bază pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în mediul rural numai în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, cu îndeplinirea condiţiilor din art. 8 alin. (2) lit. d) din Hotărârea de Guvern nr. 281/1993, cu modificările ulterioare; personalul didactic auxiliar încadrat pe post de bibliotecar, documentarist, redactor, beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, conform Legii nr. 334/2002.

A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.
Exit mobile version