8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDunărea a inundat sute de hectare de teren

Dunărea a inundat sute de hectare de teren

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a comunicat ieri că au fost inundate 200 de hectare de terenuri arabile necultivate în zona Ciuperceni – Desa, din cauza creşterii nivelului Dunării. Astfel, în judeţul Dolj au fost acoperite de ape până ieri-dimineaţă 60 de păşune în Poiana Mare şi 420 ha teren agricol în Desa, dintre care 170 ha fâneţe, 100 ha păşune şi 150 ha pădure. De asemenea, la Piscu Vechi, apa a acoperit 80 ha teren agricol, iar la Seaca de Câmp, 20 ha.
Potrivit Direcţiei Apelor Jiu Craiova, apa a pătruns în incinta Ciuperceni – Desa prin breşele rămase după inundaţiile din 2006. Staţia de desecare Duvalmu este şi ea inundată.
Pompierii doljeni au precizat că, pe toată perioada în care a fost instituit cod portocaliu în sectorul Dunării Calafat – Zimnicea (între 11 ianuarie, ora 6.00, şi 18 ianuarie, ora 6.00) se monitorizează permanent zonele cu potenţial de inundaţii pentru stabilirea forţelor şi mijloacelor necesare realizării lucrărilor de apărare, consolidare şi supraînălţare a malurilor şi digurilor. Reamintim că Institutul Naţional de Hidrologie a anunţat că pe sectorul Dunării Calafat – Zimnicea se estimează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie în perioada 11-18 ianuarie, fiind instituit codul portocaliu.
Reprezentanţii ISU Dolj au precizat că preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă (primarii) sunt direct răspunzători de asigurarea permanenţei la sediile primăriilor şi de mobilizarea operativă atât a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.
Direcţia Apelor Jiu Craiova a anunţat că, ieri, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în creştere (11.000 mc/s), peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). Pentru 15 ianuarie s-a prognozat că debitul Dunării va fi staţionar la intrarea în ţară. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, fiind menţinută avertizarea hidrologică.

Prefectul de Olt a mers în zonele inundate de la Corabia şi Gârcov

Prefectul de Olt, Leonid Moisiu, împreună cu directorul Cancelariei, Petre Lupu, au mers ieri dimineaţă la Corabia pentru a vedea care este situaţia în zonele inundate de apele Dunării. Deşi locuitorii din Corabia şi Gârcov nu au fost afectaţi de inundaţii, reprezentanţii Prefecturii Olt au vrut să se asigure că situaţia este sub control. „Am vrut să vedem care este situaţia, să ne convingem că lucrurile sunt bine. Am mers în toate cele şase localităţi – Corabia, Gârcov, Ianca, Grojdibodu, Orlea şi Gura Padinii – care sunt în pericol de a fi inundate. Nu sunt probleme, locuitorii nu au fost afectaţi de inundaţii, iar apele nu au mai înaintat“, a spus Petre Lupu.
251 de hectare de păşuni şi fâneţe, 150 de hectare de pădure, două podeţe şi un pod, situate în Gârcov şi Corabia, au fost cuprinse de ape luni şi marţi. Dunărea a inundat şi o parte din faleza neîndiguită de la Corabia. Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt monitorizează în continuare nivelurile şi debitele apei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII