8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine ne apără de asociaţii?

Cine ne apără de asociaţii?

Craiovenii nu ştiu cui să se plângă pentru abuzurile pe care le îndură din partea administratorilor şi a preşedinţilor de asociaţii, care se consideră stăpânii blocurilor. Serviciul coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova, care ar fi îndreptăţit şi obligat să o facă, este tocmai în postura administratorului la uşa căruia bat în zadar craiovenii.

Puşi în faţa unor nedreptăţi flagrante ale administratorilor de bloc, în „colaborare“ cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, craiovenii nu au decât să ceară primăriei să se implice în luarea unor măsuri concrete, dar şi coercitive în ceea ce priveşte activitatea celor dintâi. Adică Serviciului coordonare asociaţii de proprietari, pentru care s-ar potrivi de minune zicala „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul“. Pentru că finalitatea este mereu aceeaşi: un proces-verbal de constatare, prin care reprezentanţii locatarilor sunt aproape rugaţi să-şi îndrepte greşelile. Iar dacă mai pică şi o amendă pe capul lor, aceasta este decontată tot din buzunarul proprietarilor. Cei mai mulţi dintre craiovenii care au avut cel puţin o nemulţumire cu privire la activitatea prestată de cei pe care i-au ales, culmea, să le administreze facturile şi imobilul în care locuiesc şi au bătut la uşa acestui serviciu au rămas cu un gust amar. Sau exclamă „Decât să te duci la Giubelan…!“, făcând referire la directorul respectivului serviciu din cadrul Primăriei Craiova. Pentru că, în pofida plângerilor depuse de cetăţeni, administratorii continuă să-şi facă propria lege, să-i sfideze, să-i desconsidere şi chiar să-i ameninţe pe locatari.

Să ne facem că verificăm

862 este numărul petiţiilor cărora cei 11 reprezentanţi ai Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova le-au dat un răspuns în anul 2009. Din totalul sesizărilor, numai 30 s-au finalizat cu controale şi 119 cu „controale tematice“. Nici unul însă cu un rezultat răsunător, aşa cum este cazul celor doi administratori care s-au ales cu dosar penal după controalele efectuate de Uniunea Judeţeană a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj (UJALP). Este vorba despre fostul administrator de la Asociaţia nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova şi de administratorul de la Asociaţia IJK, pe care cenzorii de la Uniune i-au depistat „cu mâna în casierie“ la un simplu control de cenzorat.
Câţi administratori incorecţi a depistat serviciul primăriei? Nici unul. „De opt ani, de când funcţionează acest serviciu, au existat cazuri care s-au finalizat cu anchete ale organelor abilitate. Au fost retrase şi atestate ale administratorilor de asociaţii“, susţine Marian Giubelan, directorul respectivului serviciu. Dar unde sunt exemplele? Undeva, în registre, dacă nu cumva lipsesc cu desăvârşire.
În legătură cu aceste probleme, preşedintele UJALP, Dan Remus, a declarat: „Ar trebui să existe o mai bună colaborare între primărie, reprezentanţii asociaţiilor şi locatarii petiţionari. Oamenii trebuie să ştie că lucrează cineva pentru ei, dar, la rândul lor, trebuie să-şi asume responsabilităţi. Uită mereu că ei sunt proprietarii, că au dreptul de a-şi alege reprezentanţii şi de a-i revoca. Poate ar fi necesar un cadru legal mai restrictiv, care să traseze clar atribuţiile administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii, astfel încât abuzurile lor să nu mai rămână în afara legii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII