5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la Mehedinţi, la Consiliul Superior al Magistraturii

De la Mehedinţi, la Consiliul Superior al Magistraturii

Florica Bejinaru a fost aleasă luni în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în defavoarea unor candidaţi cu nume la fel de cunoscute, judecătorul Ana Lăbuş şi procurorul Liviu Dăscălescu. Florica Bejinaru îl va înlocui în funcţia de preşedinte pe Virgil Andrieş.

Florica Bejinaru, fostul preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în perioada 2001-2005, s-a remarcat prin numeroasele procese dificile pe care le-a judecat, dar şi prin scandalul din 2006, când a fost acuzată de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, de colaborare cu Securitatea. Florica Bejinaru a fost verificată în mai multe rânduri, însă de fiecare dată a ieşit cu capul sus. La momentul respectiv, CNSAS a stabilit că actualul magistrat Bejinaru a colaborat cu Securitatea, însă aceasta a contestat ulterior verdictul de poliţie politică, el fiind anulat în toamna aceluiaşi an şi cazul închizându-se.
Florica Bejinaru s-a născut pe 5 octombrie 1961 în localitatea Dănceu, judeţul Mehedinţi ,şi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în 1986. Noul preşedinte al CSM are vechime în magistratură de aproximativ 19 ani. Înainte de a fi judecător, ea a deţinut funcţia de consilier juridic la o fabrică de confecţii. Şi-a început cariera la Judecătoria Drobeta Turnu Severin în 1991, după care în 1995 a promovat la Tribunalul Mehedinţi, unde a deţinut funcţia de preşedinte al Secţiei Penale şi preşedinte al instanţei. În perioada 1999-2000, Florica Bejinaru a fost director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, iar din 2001 şi până în prezent a fost formator al INM.
Ajunsă preşedintele Consiliului Su­perior al Magistraturii, Florica Bejinariu a afirmat că va încerca să rezolve cât mai eficient problemele existente la CSM, arătându-şi încrederea într-o colaborare foarte bună cu mass-media.
„Anul acesta, CSM are o serie de probleme deosebit de importante, pe care împreună cu colegii mei intenţionăm să le rezolvăm în modul cel mai eficient cu putinţă. De aceea voi aloca tot spaţiul pe care dumneavoastră mi-l veţi acorda în relaţia cu presa – cu care am avut şi sper să am în continuare o cola­borare cel puţin la fel de bună – problemelor pe care CSM este chemat în acest an să le rezolve. În scurtă vreme, voi avea o activitate de analiză cu doamna procuror Graţiana Isac, vicepreşedintele consi­liului, şi vom stabili nişte direcţii de acţiune. În cel mai scurt timp, vom avea o conferinţă de presă în care vă vom prezenta ce am stabilit“, a declarat noul preşedinte al CSM, Florica Bejinaru.
Conducerea Asociaţiei Magistraţilor din România spune că va contesta în instanţă alegerea lui Bejinaru. Anunţul a fost făcut de Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor, care a vorbit despre autoritatea morală a magistratului, spunând că aceasta ar fi trebuit „să îndemne la decenţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII