17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNivelurile şi debitele râurilor sunt în creştere

Nivelurile şi debitele râurilor sunt în creştere

Conform prognozei elaborate de Biroul Hidrologie şi Prognoze Bazinale al Direcţiei Apelor (DA) Jiu, precum şi de INHGA – CNPH, în următorul interval, nivelurile şi debitele râurilor vor fi în general în creştere uşoară, ca efect combinat al precipitaţiilor înregistrate şi al celor prognozate, precum şi al cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării ei. „Se vor situa peste cotele de apărare râul Jiu, la Răcari (330+60 cm), şi râul Desnăţui, la staţia hidrometrică Drăgoia (400+50 cm)“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al DA Jiu.

Formaţiunile de gheaţă existente sunt în scădere

Aceasta a explicat că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) existente vor fi în diminuare şi dispariţie, în evoluţia lor producând frecvent mici variaţii de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu. Datorită acestor fenomene, personalul Direcţiei Apelor Jiu monitorizează evoluţia nivelurilor apei. Astfel, DA Jiu Craiova – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj a acţionat începând de duminică, 27 decembrie, în mai multe puncte vulnerabile: în localitatea Predeşti-Raznic, angajaţii SGA Dolj au acţionat în zona podului cu un utilaj al primăriei pentru deblocarea  formaţiunilor de gheaţă. „De asemenea, personalul SGA Dolj a acţionat şi la deblocarea podurilor de gheaţă din satul Miovan. La Brabova, pe pârâul Mereţel, s-a intervenit în două puncte cu o multifuncţională pentru îndepărtarea formaţiunilor de gheaţă. În localitatea Pieleşti, în satul Pârşani, în zona podului, a deversat pârâul Teslui peste drumul judeţean, apa fiind de un metru peste şosea. Blocajele de gheaţă au fost îndepărtate de personalul Formaţiunii Robăneşti  a SGA Dolj – DA Jiu, împreună cu angajaţii Primăriei Pieleşti. În prezent apa este în scădere“, a adăugat Camelia Bărbuţu.

Niveluri peste cotele de apărare

Ieri după-amiază, nivelurile se situau peste cotele de apărare pe cursurile de apă la următoarele staţii hidrometrice (s.h.):
– pârâul Desnăţui –  la s.h. Drăgoia, nivelul la ora 15.00 era de 450 cm, cu 50 cm peste cota de inundaţie, şi prezenta tendinţă de scădere.
– râul Jiu – la s.h. Răcari, la ora 15.00, nivelul apei era de 362 cm, cu 32 cm peste cota de atenţie, şi prezenta tendinţă de scădere.
– râul Jiu – la s.h. Podari, la ora 15.00, nivelul apei era de 315 cm, cu 15 cm peste cota de atenţie, şi prezenta tendinţă de creştere prin propagare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS