8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima Casă se vinde doar după cinci ani

Prima Casă se vinde doar după cinci ani

Statul va verifica mai des, nu doar o dată la trei luni gradul de utilizare de către bănci a plafonului alocat în programul „Prima Casă“ şi va efectua realocări de garanţii, iar persoanele care cumpără locuinţe cu garanţii de stat nu vor avea dreptul să înstrăineze în nici un mod casa timp de cinci ani. Noile reguli vor fi introduse prin modificarea legislaţiei în vigoare privind derularea programului „Prima Casă“, au declarat surse ministeriale. Potrivit acestora, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care derulează programul, va fi autorizat să evalueze modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi să efectueze realocări, în funcţie de gradul de utilizare, cel puţin trimestrial, şi nu la „intervale regulate“ de trei luni, cum prevede legislaţia actuală. „S-a constatat că unele bănci, deşi au semnat convenţia cu statul, fie nu au transmis solicitări de garantare, fie numărul celor transmise a fost extrem de redus, în timp ce alte bănci erau aproape de epuizarea plafonului alocat, dar nu puteau primi noi garanţii decât la intervale de câte trei luni“, au arătat sursele. În acelaşi timp, în cartea funciară aferentă locuinţei achiziţionate prin intermediul programului va fi înscrisă interdicţia de înstrăinare a casei pe o perioadă de cinci ani. Legislaţia actuală interzice doar vânzarea locuinţei în acest interval.
Prin modificarea legislaţiei va fi clarificat şi modul de calcul al garanţiei acordate în cadrul programului. Va fi stabilit că pentru „Prima Casă“ poate fi acordat un credit care acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, sau maximum 57.000 de euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare, dacă preţul de achiziţie este mai mare de 60.000 de euro.
Legislaţia actuală defineşte finanţarea garantată prin creditul de maximum 60.000 de euro sau echivalentul în lei. „Din practica de până acum a acordării garanţiilor de stat au rezultat unele dificultăţi în aplicarea prevederilor referitoare la finanţarea garantată, din cauza unor diferenţe între modul de calcul al garanţiei având la bază valoarea de evaluare, folosită de stat, şi modul de calcul al finanţării bazat pe valoarea de achiziţie, folosit de bănci. Se ajungea la situaţii în care beneficiarul ar primi o garanţie mai mică decât finanţarea, dacă valoarea evaluată este mai mică decât preţul vânzării, sau ar primi o garanţie mai mare decât finanţarea, dacă valoarea rezultată din evaluare este mai mare decât preţul vânzării“, au arătat sursele citate.
Din această cauză, va fi propusă o formulă de determinare a valorii garanţiei în concordanţă cu cea rezultată din raportul de evaluare şi cu valoarea maximă admisă de lege, de 60.000 de euro, care să acopere toate situaţiile şi să fie în concordanţă şi cu normele interne ale băncilor, care prevăd că instituţiile de credit nu pot finanţa mai mult de 95% din valoarea evaluată a unei locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS