3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinimum 1.000 de lei şcoala de şoferi

Minimum 1.000 de lei şcoala de şoferi

Reprezentanţii şcolilor de şoferi doljene susţin că un preţ mai mic ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru potenţialii clienţi, indicând că nu este ceva în regulă cu respectiva instituţie.

De miercuri, şcolile de şoferi doljene au trecut deja la regimul de şcolarizare impus de noua legislaţie începând cu 2010. Noile reguli au fost implementate în avans pentru ca elevii a căror şcolarizare a început acum să nu aibă probleme la obţinerea permisului de conducere după 1 ianuarie.

Condiţii minime pentru şcoli

Reprezentanţii tuturor şcolilor de şoferi din Dolj au fost convocaţi de Autoritatea Rutieră Române (ARR), la o întâlnire de evaluare a pregătirilor pentru aplicarea de la 1 ianuarie a noii legislaţii în acest domeniu.
„Le-am reamintit reprezentanţilor şcolilor condiţiile minime pentru a funcţiona după 1 ianuarie 2010, şi anume: să aibă cel puţin două autovehicule pentru categoria de bază şi cel puţin doi instructori angajaţi cu normă întreagă, să aibă propriul profesor de legislaţie rutieră, angajat tot cu normă întreagă, şi să dispună de un soft didactic special pentru acest tip de activitate. Cei care nu se vor pune la punct riscă să rămână fără autorizaţie după 1 ianuarie“, a declarat Dumitru Mateescu, şeful ARR – Agenţia Dolj.
În cadrul aceleiaşi întâlniri, fiecare şcoală de şoferi a prezentat registrul unic al cursanţilor, care a fost barat după ultimul înscris, urmând ca orice elev nou să fie şcolarizat după noile reglementări. Concret, de acum încolo şcolile de şoferi va trebui să constituie grupe şi serii cu noii elevi, a căror şcolarizare va dura minimum cinci săptămâni, instructorii nemaiputând să „bage în faţă“ pilele care se grăbesc să-şi susţină cât mai repede examenul de conducere.

Preţ minim – 1.000 de lei

Întâlnirea a fost şi prilejul unor discuţii între reprezentanţii şcolilor de şoferi cu privire la tarifele ce vor fi practicate de anul viitor. Gheorghe Ignat, patronul şcolii care-i poartă numele şi preşedintele filialei doljene a Federaţiei Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România, le-a prezentat colegilor de breaslă un calcul pentru costul minim al şcolarizării unui elev în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoria B. Calculaţia a avut în vedere instruirea practică pe o maşină nouă (deci cu costuri reduse de întreţinere) de tip Logan, iar şcoala deţine în proprietate spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea (deci n-ar trebui să plătească şi chirie).
„Costul minim al şcolarizării unui singur elev a fost calculat de specialişti la circa 700 de lei. La această sumă s-ar adăuga TVA şi marja de profit stabilită de fiecare şcoală. Dacă mai avem în vedere că aceste calcule au fost făcute pe baza preţurilor la asigurări şi inspecţii tehnice din anul 2009, care vor creşte semnificativ după 1 ianuarie 2010, părerea mea e că nici o şcoală de şoferi nu va putea practica preţuri sub 1.000 de lei pentru categoria B“, susţine Gheorghe Ignat. Liderul doljean al Federaţiei Şcolilor de Şoferi consideră că un preţ sub 1.000 de lei „ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru potenţialii clienţi, indicând că nu este ceva în regulă cu respectiva şcoală“.

Instructori independenţi

Până miercuri, 16 decembrie, ARR Dolj a primit deja 20 de cereri de autorizare a unor instructori independenţi pe baza noii legislaţii din acest domeniu. 14 dintre aceste cereri au fost aprobate, respectivii instructori independenţi urmând să activeze drept colaboratori ai unor şcoli de şoferi deja funcţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII