Iadul alb

Autori


Ninsoarea şi viscolul de sâmbătă noapte au creat probleme în Oltenia. Zeci de drumuri au fost blocate ieri, şoferii circulând pe rute ocolitoare.

Şapte drumuri judeţene din Olt au fost blocate ieri din cauza zăpezii. Este vorba despre DJ 653, DJ 546, DJ 546 B, DJ 642, DJ 641, DJ 542 şi DJ 604. „Pe DJ 653, între localităţile Stoicăneşti – Crăciunei şi Radomireşti, DJ 546, între localităţile Dăneasa şi Zănoaga, şi DJ 546 B, între localităţile Bacea – Şerbăneşti şi Movileni, DJ 642, între localităţile Rotunda şi Vlădila, DJ 542, între Rotunda şi Bucinişu, DJ 641, între localităţile Cezieni şi Caracal şi DJ 604, între Obârşia şi Bucinişu, circulaţia a fost blocată. Autovehiculele nu au fost blocate în zăpadă, acestea s-au deplasat pe alte rute. S-a luat legătura cu firma de deszăpezire care a câştigat licitaţia pe zonele respective, iar drumurile au fost deblocate în cursul zilei de duminică (ieri – n.r.)“, a declarat comisarul Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Potrivit acesteia, la nivelul judeţului a fost reactivat Comandamentul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta este format din reprezentanţi ai structurilor locale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, care vor monitoriza evenimentele de acest gen de pe raza judeţului şi vor interveni acolo unde este nevoie. Pe drumurile europene şi naţionale, circulaţia se desfăşoară normal, dar în condiţii de iarnă.

Poliţiştii, în stradă

Poliţiştii de la Rutieră şi cei de la posturile comunale acţionează pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale pentru a preveni ambuteiajele şi pentru a ajuta şoferii care rămân blocaţi în trafic. Oamenii legii recomandă cetăţenilor să se informeze despre starea drumurilor înainte de a pleca de acasă şi să circule cu viteză mică. „Şoferii nu trebuie să depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. De asemenea, aceştia sunt obligaţi ca, în situaţia în care rămân înzăpeziţi sau blocaţi în trafic, să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a fi văzuţi. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă“, a mai spus Claudia Radu. În caz de nevoie, cetăţenii pot apela Serviciul Unic de Urgenţă 112. Poliţiştii şi pompierii recomandă conducătorilor auto să utilizeze cât mai puţin autoturismele.

Maşini înzăpezite

Aproape 100 de autovehicule, cele mai multe care nu erau echipate cu lanţuri, erau înzăpezite ieri, în jurul orei 14.00, în judeţul Dolj. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, cele mai mari probleme au fost înregistrate, pe drumul dintre localităţile Terpeziţa şi Râpa Roşie, unde au rămas înzăpezite 50 de autovehicule. De asemenea, între Plopşor şi Vârtop au rămas înzăpezite 20 de maşini, la Boureni – cinci, între Galicea şi Băileşti – şase, iar la Moţăţei Gară – 15 maşini. O situaţie deosebită a fost înregistrată la Terpeziţa, unde o ambulanţă a rămas înzăpezită, însă a fost scoasă din nămeţi în jurul orei 14.30. Pompierii doljeni au precizat că a fost mobilizat Comandamentul de iarnă şi a intervenit pentru scoaterea autovehiculelor înzăpezite.

Până ieri, în jurul orei 15.00, s-au anunţat situaţii de urgenţă din cauza căderilor abundente de ninsoare pe următoarele trasee: Perişor – Bălaşa, Galicea – Băileşti, Plopşor – Caraula – lazu, Pieleşti -Robăneşti, Castranova – Apele Vii, Rast – Băileşti, Vela – Ştiubei, Radovan – Întorsura, Filaret – Giurgiţa, Seaca de Pădure – Văleni, Terpeziţa – Râpa Roşie, Valea Stanciului – Murta, Vârtop – Terpreziţa, Moţăţei Gară – Moţăţei, Apele Vii – Celaru; Perişor-Mărăcine. Pompierii doljeni au precizat că ieri, până la ora 15.00, nu au existat probleme în ceea ce priveşte transportul pacienţilor din judeţul Dolj pentru efectuarea dializei.


Reprezentanţii ISU Dolj sfătuiesc cetăţenii să se informeze permanent asupra condiţiilor meteo şi să evite, pe cât posibil, călătoriile.

100 de autoturisme blocate în nămeţi

Iadul alb s-a dezlănţuit şi în Mehedinţi. Mai bine de 100 de maşini şi câteva autobuze au fost blocate în trafic, pe un drum naţional care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi sudul judeţului Mehedinţi. Zăpada pe carosabil măsura 40-50 de centimetri, iar viscolul a întrerupt intervenţia drumarilor.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează între comunele Cioroboreni, Pătule, Gruia. Aici, sute de persoane au rămas în mijlocul iadului alb ore în şir.

„Am plecat de azi-dimineaţă (ieri-n.r.) de acasă şi nu am mai ajuns unde voiam. Avem copii în maşină. Utilajele nu mai fac faţă să deszăpezească“, a spus un bărbat blocat în trafic.

Utilajele de la drumuri au fost blocate de viscol. Specialiştii au muncit patru zile şi patru nopţi, dar nu au reuşit să învingă zăpada. „De patru zile şi patru nopţi muncim fără întrerupere şi nu se vede nimic. Din cauza viscolului se aşterne totul la loc în urma noastră. Sunt oameni blocaţi în trafic şi nu ştiu cum o să reuşim să îi scoatem“, a spus un reprezentant de la drumuri.Comenteaza acum

20 Comentarii

 1. Radical said:

  Eu zic ca au facut fata pana acum. E cam prima iarna cand vad ca se poate. Ideea este ca pe viscol nu prea ai ce face, trebuie sa astepti sa se opreasca si in timpul asta sa te ocupi de cei imprudenti care au ramas in zapeziti.

 2. marian said:

  In sfarsit cineva care recunoaste ca anul acesta este o mare diferenta fata de anul trecut.Tinand cont de faptul ca a fost o situatie chiar deosebita ( viscol,cantitati mari de zapada) in Craiova chiar s-a circulat decent.
  Multumim lucratorilor.

 3. ENIGMA said:

  DREPTATE AI, PT CA NICI UTILAJE MULTE NU SUNT, CA SOLOMON BAGA BANII IN ALTELE DECAT SA LE IA LA PRIMARII UTILAJE.

 4. Dilles said:

  In curand o sa fie zapada si in apartamente ca smecherii nu mai dau caldura cum trebuie ,dar la plata ne usuca ca zic ca ne-au dat caldura . PAI CUM SA MAI FIE CALDURA DACA DE LA CENTRALA PLEACA CALDURA CU 44 DE GRADE ,EU CARE STAU LA ETAJUL 7 NU MAI AM PIC DE CALDURA .Solomoane da caldura la bloace ca nu te mai aleg ,auzisi bre .Va salut pe toti.

 5. george said:

  Felicit drumarii doljeni pentru efortul facut ieri dupa-amiza pe soseaua Craiova-Calafat.Feli cit ,de asemenea ,politistii de la rutiera din Calafat si pe cei de la posturile Motatei si Galicea Mare.Am circulat pe viscolul acela pe acolo si m-am simtit cetatean european.Bravo!

 6. paliu said:

  si eu am facut sambata seara drumul craiova-calafat si intors si la dus nu au fost probl;eme decat la giubega)))ghiciti:) radar,dar drumul a fost bun pana in apropiere de calafat,acolo in schimb era numai zapada tasata,dar se putea circula lejer dak aveai masina dotata corespunzator,dar la intors a inceput infernul,visco si zapada la greu.in schimb,pana la intrarea in podari am intalnit 5 utilaje de dezapezire!!!!!bv lor,s-au descurcat de minune anul asta chiar si in craiova. sa nu uitati ca se poate si mai bine,deci spor la treaba baieti si va mai votam!!!

 7. GRASU V. Rosie said:

  Ptr NR4.CALDURA INTAI URCA SUS SI ABEA APOI COBOARA…PROBLEMA E SA NU AI UN DEMENT DE BOSOROG SEF DE SCARA CARE VREA SA FAKA EL ECONOMIE SI DA DE MANETA LA JUMA SA NU MAI AIBA PRESIUNE CA SUNT MULTI PROSTANACI CARE NU AU TREABA CU ASA CEVA….BAFTA.

 8. Fane said:

  enigma esti porst k solomon nu are nici o vina, vina e la prioteasa k el trebuia sa cumpere utilaje pentru judet, atunci de ce mai e presedintele sonsiliului judetean

 9. Irina said:

  Ieris-a circulat groaznic pe drumul Calafat- Craiova.
  Utilajele erau pe traseu, dar nu prea aveau ce face. Treceau si aruncau zapada peste masini. Vantul batea cu putere, se formasera suluri de zapada. Am intalnit masini mari, neechipate, care la Radovan nu puteau urca si au blocat astfel drumul. Nu inteleg de ce nu am fost avertizati de cei de la meteo.

 10. uwe said:

  poate sa imi zica cineva daca au terminat drumul intre timisoara si orsova? daca mai sunt semafoare si drum pietruit? multumesc

 11. SOS said:

  PE UN ASEMENEA ,, IAD ALB ,, CINDVA DRUMARII ERAU AJUTATI CHIAR DE ARMATA SI ECHIPE FORMATE DIN CETATENII COMUNELOR DE PRIM AJUTOR . VIATA OAMENILOR INZAPEZITI NU ARE PRET . NU PUTEM STA LINGA SOBA SI CALORIFER ASTEPTIND SA FACA ALTII TOTUL . PUTIN SPIRIT CIVIC E CHIAR NECESAR . MULTI NU SE DERANJAZA SA DEA ZAPADA NICI MACAR DIN FATA PROPIILOR PORTI DE LA CURTE ASTEPTIND ,, PLUGUL ,, DECI INDOLENTA SAU NESIMTIRE . PARDON .

 12. buscacostel said:

  aseara ruta terpezita plopsor drumul a fost blocat am abandonat autoturismul care era echipat de iarna am mers pe jos de la rapa rosie la terpezita de unde am fost luat luat de un conducator la craiova azi am sunat la drumari sami spuna daca au deblocat drumul dar au tot timpul telefonul ocupat am sunat politia terpezita si au spus ca drumul este in continuare blocat ma vor anunta ei cand se deblocheaza

 13. uwe said:

  poate sa imi zica cineva daca au terminat drumul intre timisoara si orsova? daca mai sunt semafoare si drum pietruit? multumesc

 14. de mine said:

  Articolul contine si ceva erori ,demne de semnalat. Firma care a castigat licitatia in Olt nu stie ca Dj532 Rotunda- Bucinisu nu afost nicidecum deblocat ieri asa cum sustine, si cum sustine si comisarul Claudia Radu.Azi 21 dec ora 10 drumul respectiv inca era blocat de ieri de la ora 12. Ar fi utila o adresa de e-mail a firmei cu deszapezirea s-o felicitam si noipentru minciunile de pe 2009.

 15. .. said:

  traiesc intr-o tara de nebuni.craiova e sub orice critica,n-a mai fost asa.

 16. EEE said:

  NU PRICEP CIT DE TIMPIT POTI FI SA IESI IN TRAFIC PE ASEMENEA VREME – EXCLUS URGENTE GRADU 1 .

 17. pt uwe said:

  nu e nici o problema pana la timisoara….se circula pe “negru” fara semafoare e ok

 18. bijoo said:

  la cat costa dezapezirea in Craiova, era nasol pt solomon sa nu se circule decent pe arterele perincipale , pe alea secundare nici vorba de utilaje, cu exceptia luncii si craiovita……..de, votantii

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 21 decembrie 2009

Actualitate

» Director nou la CE Turceni
» Oficial american: Ceauşescu nu ar fi trebuit executat, ci pus să stea la coadă toată viaţa
» Valentin Ceauşescu: Nu a fost o revoluţie sau un puci ci o mizerie
» Situatia drumurilor din Dolj
» Salvat cu elicopterul
» Se circulă pe drumul Pleniţa – Unirea
» Dolj: La un pas de moarte
» Un grup infracţional, din care face parte şi Genică Boerică, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro
» Preşedintele Băsescu a depus astăzi jurământul
» Situaţia stării drumurilor în judeţul Dolj
» Angajaţii olteni acceptă munca la negru
» Angajaţii SNLO, în concediu în perioada 24 decembrie – 11 ianuarie
» Autorităţile doljene au cazat 150 de persoane surprinse de viscol
» Moş Crăciun de la Poliţia Dolj
» Gorj: Primul caz de trichineloză
» Craiova: Incendiu la Restaurantul “777”
» Drumuri închise în Mehedinţi

Local

» Guvernul Boc are 15 miniştri
» Mutilată de doctori
» Apartamentele nu vor mai putea fi vândute fără certificate energetice
» Îngheţaţi pe stradă

Dolj

» Minimum 1.000 de lei şcoala de şoferi
» Iadul alb

Gorj

» Gorjenii preferă Sărbătorile în familie
» Zăpada ucigaşă
» S-a deschis sezonul sporturilor de iarnă la Rânca

Sport

» Gorjenii, cu Umbro din 2010
» Florin Costea refuză Steaua
» La Ştiinţa vine un străin
» Neagoe, reales la al treilea congres
» Alex Păcurar vrea la Universitatea lui Piţurcă
» Sfârşit de coşmar
» Barcelona a câştigat CM al cluburilor
» Dănciulescu a punctat din nou
» Marica a marcat pentru Stuttgart
» Trădaţi de lipsa de experienţă
» Uriaşii cormorani respectă campioana României

Bani & Afaceri

» Amenzi duble pentru munca la negru
» Un miliard de euro, investiţie în Petrom
» RDS loveşte din nou
» Fermierii vor credite pentru zootehnie
» Europa asfaltează potecile judeţene din Dolj

Magazin

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» În curând, ne vom sătura doar cu mirosul alimentelor
» Poliţist sub acoperire (Man of the House)
» În lumea poeziei lui Silviu Gongonea
» Horoscop
» Scurte ştiri

Top