10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii preferă Sărbătorile în familie

Gorjenii preferă Sărbătorile în familie

Din ce în ce mai puţini gorjeni au ales să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă în afara României. Anul acesta a fost de criză şi s-a văzut şi în rezervările hotelierilor, şi în vânzarea pachetelor turistice. 

Ofertele agenţiilor turistice pentru Crăciun şi Revelion sunt variate, însă nu-şi mai găsesc mulţi clienţi. Majoritatea gorjenilor nu au bani şi preferă să petreacă Sărbătorile de iarnă alături de familie, acasă. „O să megem la ţară. A nins şi sunt peisaje foarte frumoase. Am tăiat porcul, copiii vor sta cu bunicii, se vor juca prin zăpadă. Va fi frumos. Anul trecut am fost la Păltiniş, la Sibiu, vreo cinci zile. Anul acesta nu mai avem bani“, a spus Andrei Ţileanu, din Târgu Jiu. Pentru că nu au bani pentru destinaţii în afara ţării, gorjenii şi-au făcut rezervări pe Valea Prahovei. Unele dintre cele mai căutate destinaţii pentru sezonul de iarnă sunt Sinaia, Predeal, Poiana Braşov, zona Bran – Moeciu, Maramureş, Bucovina şi Mărginimea Sibiului. Mulţi gorjeni au ales şi destinaţii precum Baia de Fier, Polovragi, Novaci sau Runcu. „Şi anul acesta, circa 65% dintre turişti au preferat să îşi petreacă Sărbătorile în România. Regiunea care este şi anul acesta în topul preferinţelor românilor este Valea Prahovei. Preţul unui sejur în această zonă variază între 550 şi 900 de lei pentru pachete de trei-patru nopţi de Crăciun, la un hotel de trei – patru stele, cu toate mesele incluse şi cina festivă. Pentru Revelion, preţul unui sejur de trei – patru nopţi este cuprins între 1.000 şi 2.500 de lei, hotel de trei – patru stele cu cină tip bufet şi cină festivă“, a spus reprezentantul unei agenţii de turism din Târgu Jiu.

Cabanele de la Rânca, rezervate 90%

La Rânca există aproape 600 de hoteluri, pensiuni şi cabane. Până în prezent, potrivit cabanierilor, 90% dintre pensiuni şi cabane au fost rezervate încă din septembrie. „Camerele sunt ocupate de turişti din toată ţara. Le-am pregătit un meniu special, cu bucate tradiţionale, printre care platouri ciobăneşti, peşte şi fasonul ciobanului, care este specialitatea bucătarului“, a precizat Ionel Rotaru, unul dintre cabanierii din Rânca. În medie, pentru o persoană care va petrece Crăciunul la Rânca, un sejur de trei nopţi, cu masa inclusă, poate ajunge la 650 de lei. Pentru seara de Revelion, turiştii pot alege un pachet de patru nopţi, care să includă cazare şi masă, la un preţ de maximum 1.500 de lei, pentru o singură persoană.

Austria, Egipt sau Grecia, doar zece cereri

Familiile înstărite au ales destinaţii mai exotice. La una dintre agenţiile de turism din Târgu Jiu, doar zece persoane au ales să-şi petreacă Revelionul în străinătate: „La agenţia noastră au existat până acum zece solicitări pentru un sejur de Revelion în străinătate. Gorjenii au ales Austria, Egipt, Franţa şi Grecia, cei mai mulţi preferând Egiptul. Purtăm discuţii pentru încă patru duble în Austria. Numărul celor care au cumpărat bilete cu destinaţii din străinătate este mic faţă de anul trecut şi foarte mic faţă de anii de vârf  2006 şi 2007“, spune Laura Dragu Popescu, agent de turism. În Grecia, un sejur de Revelion de cinci zile, cu patru nopţi de cazare, la hoteluri de două sau trei stele, cu transport autocar clasificat internaţional cu aer condiţionat + cu mic dejun în Paralia Katerini, costă 99 de euro de persoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU