21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalApartamentele nu vor mai putea fi vândute fără certificate energetice

Apartamentele nu vor mai putea fi vândute fără certificate energetice

Proprietarii de apartamente vor fi obligaţi să prezinte potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, certificate pentru informarea acestora privind performanţa energetică, informează Ministerul Dezvoltării. În prima zi a anului viitor intră în vigoare Legea nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, certificatul de performanţă energetică se elaborează în baza „Metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor“, aprobată prin ordin al ministrului. Această metodologie a fost completată cu un Breviar de calcul şi exemple pentru certificarea energetică a blocurilor de locuinţe, respectiv a apartamentelor, inclusiv cu modelul certificatului de performanţă energetică adaptat pentru apartament. La elaborarea certificatului de performanţă energetică al apartamentului în vederea vânzării-cumpărării sau închirierii, auditorul energetic pentru clădiri preia, de regulă, releveul şi celelalte date tehnice necesare care se regăsesc în documentaţia cadastrală elaborată în condiţiile legii pentru vânzarea-cumpărarea apartamentului.
În cazul vânzării/închirierii unui apartament construit înainte de 2007, se poate întocmi un certificat de performanţă energetică pentru respectivul apartament, neimplicând auditarea energetică a întregii clădiri. Pentru clădirile noi, construite după 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se predă la recepţia lucrărilor. De asemenea, toate blocurile de locuinţe care sunt supuse reabilitării termice obţin un astfel de certificat.

MDRL: Certificatele nu influenţează semnificativ preţurile apartamentelor

Costul certificării energetice a apartamentului, stabilit în condiţii de piaţă, raportat la aria utilă a apartamentului, reprezintă un procent nesemnificativ îfaţă de cheltuielile stabilite în condiţiile legii pentru efectuarea tranzacţiei şi nu influenţează semnificativ preţul acesteia. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei respinge categoric speculaţiile apărute pe piaţa imobiliară care pun pe seama elaborării certificatelor energetice creşteri ale preţurilor locuinţelor de până la 10%.
Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor reprezintă  transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2002/91/CE privind performanţa energetică a clădirilor. Legea nr. 372/2005 defineşte certificatul de performanţă energetică drept un document tehnic, cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a unei clădiri.

Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Va afla consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldura anual specific pentru încălzire, apa caldă de consum şi iluminat. De asemenea, va fi cunoscută eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.
Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2/an. În acest context, ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2/an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII