21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Gala Artelor

Joi seară, în Aula Buia a Facultăţii de Agronomie, teatrul, teatrul – dans, opera şi muzica şi-au dat mâna în „Gala Artelor“.

La „Gala Artelor“, studenţii Departamentelor de Artă Teatrală şi de Muzică, dar şi cei ai Facultăţii de Agricultură au adus laolaltă artele: teatrul, teatrul – dans, muzica de operă, simfonică, colindele româneşti sub atenta supraveghere a profesorilor care le conduc paşii spre drumul frumosului.
Startul a fost dat de Corul Facultăţii de Agricultură, care a introdus asistenţa în plăcuta atmosferă a Sărbătorilor de iarnă. „Florile dalbe“, „Domn, domn să-nălţăm“ au deschis porţile sufletului „creştinilor“.
Am păşit apoi în ritmurile Orchestrei simfonice, pe acordurile lui A. Vivaldi şi al său „Concert La minor pentru două viori“, pe acordurile lui J. Strauss, şi ale „Dunării Albastre“ sau J. Brahms, „Dansurile 1 şi 5“.

O călătorie prin teatru dans şi teatru

Cu sunetul plăcut al muzicii Orchestrei am fost conduşi pe tărâmul teatrul-dans şi al teatrului. Drumul ne-a fost înlesnit de studenţii anului II Actorie, dar şi de promoţia de actori 2009-2010. Am călătorit cu toţii, profesori şi studenţi, în „Show Fabula RASSA oi Coupé de Ionesco“. Am păşit din spaţiul real în cel imaginar, distrându-ne alături de protagoniştii creionaţi de Nina Cassian în „Critica de Jos“.
L-am cunoscut pe Leu, personajul principal al fabulei, perfect conştient de atuurile sale fizice, care stăpâneşte şi conduce dictatorial, pe Vulpea şireată, care mereu îi face pe plac leului, devenind acolita lui, pe Berbec, un personaj paşnic, cel mai curajos dintre ceilalţi, însă totuşi fricos, dominat şi el de leu.
Ne-au încântat şi Iepurele, fricos şi bâlbâit, care nu reuşeşte să scape de spaimă, Şoriceii, fricoşi, sâsâiţi şi grăbiţi, sau cele două Veveriţe, care tremură mereu de frică şi nu scot nici un cuvânt.
Alt popas prin lumea artelor a fost făcut şi la braţul lui Eugen Ionesco, prin fragmentele din spectacolul „Jacques sau Supunerea“. Temele inepuizabile abordate de el: conflictul dintre generaţii, maturizarea, inadaptarea ni i-au adus pe scenă pe Jacques, fiul rebel care nu acceptă „blazonul“ familiei „cartofii cu slănină“, pe aleasa părinţilor pentru el, dar şi personaje ale unei lumi atemporale.
Şi, din când în când, ca un moment de respiro, auzul a fost încântat de soliştii: Luiza Tufişi, Elena Ştefi, Victor Dimieru, Stelian Nicolae, care au încântat cu „La foletta“ de S. Marchesi, „Don Giovani: Dehvieni“ şi „Nunta lui Figaro: Duetino, Suliaria, Non pui andrai“ de W. A. Mozart.
Finalul reprezentaţiei a reunit toţi protagoniştii serii de Gală, într-un cor al colindelor. „O, ce veste minunată“, „La Vitleem colo-n jos“, „Praznic luminos“, „Iată, vin colindătorii“, „Plecarea magilor“, care au încheiat regalul artelor în Aula „AL. Buia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS