17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPorc de Crăciun pentru orfanii din Târgu Jiu

Porc de Crăciun pentru orfanii din Târgu Jiu

Copiii din centrele de asistenţă din municipiul Târgu Jiu au primit în dar un porc de Crăciun din partea autorităţilor şi au asistat la prepararea produselor tradiţionale de Sărbători.

Aproximativ 60 de copii din cele două centre de asistenţă din municipiul Târgu Jiu au participat ieri la obiceiul sacrificării porcului de Crăciun. Micuţii au fost aduşi în spatele restaurantului Parc din centrul oraşului, unde au luat parte la eveniment alături de angajaţii celor două instituţii. Tradiţia sacrificării unui porc de Crăciun pentru copiii orfani sau cei proveniţi din familii dezorganizate şi internaţi în centrele de asistenţă a început în urmă cu aproape un deceniu, la iniţiativa fostului prefect Toni Greblă şi a consiliului judeţean. Ca de fiecare dată, darul a fost oferit de cea mai mare firmă de creştere a porcilor din Gorj, cu sediul la Bumbeşti Jiu. Potrivit conducerii societăţii, porcul a avut 120 de kilograme şi a fost crescut cu hrană ecologică. Pentru a-i feri pe copii de un spectacol mai puţin plăcut, măcelarii nu au sacrificat animalul în mod tradiţional, ci prin asomare.

Copiii au mulţumit pentru darul primit

Pentru prima dată de când oferă un porc pentru copiii nefericiţi, reprezentanţii Consiliul Judeţean Gorj au solicitat prezenţa protopopului Vasile Vlădoiu pentru un scurt ceremonial religios. Cei aproape 60 de copii împreună cu părintele protopop au rostit rugăciunea Tatăl Nostru şi au mulţumit pentru darul primit: „Nu am mai văzut aşa ceva. Numai pe la televizor seara, la emisiuni, am mai văzut. Am fost bucuroşi când ne-au spus că o să mergem să vedem porcul şi cum o să-l pregătească. Alţi copii au mai participat şi în alţi ani, dar eu sunt pentru prima dată aici“, a spus Daniel Timiş, de 15 ani, venit cu ceilalţi copii să privească destoinicia măcelarilor.  

Masă din produse tradiţionale

Copiii au fost invitaţi la o masă oferită de consiliul judeţean, unde au servit produse tradiţionale de Crăciun. „A devenit deja o tradiţie sacrificarea unui porc de Crăciun pentru aceşti copii. Încercăm să le oferim momente care să fie cât mai apropiate de cadrul familial. Sunt Sărbătorile de iarnă şi pentru ei aceste clipe înseamnă multe bucurii pentru că primesc daruri. Le mulţumim celor care de zece ani ne pun la dispoziţie porcul de Crăciun pentru a-i familiariza şi pe copiii mai puţin fericiţi cu aceste obiceiuri şi tradiţii. Sunt copii care provin din familii dezorganizate sau sunt chiar orfani şi este un gest normal din partea noastră. Ar fi frumos ca toţi cetăţenii oraşului să le ofere, în măsura posibilităţilor, daruri acestor copii din centrele de asistenţă. Le-am pregătit şi o masă din produse specifice“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU