8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci dascăli preuniversitari au ales pensia, în locul salariului

Cinci dascăli preuniversitari au ales pensia, în locul salariului

Nouă persoane angajate în învăţământul doljean, care în acelaşi timp beneficiau şi de pensie netă mai mare decât salariul mediu brut stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, de 1.693 de lei, au fost nevoite să renunţe fie la pensie, fie la salariu. În judeţul Dolj, 39 de persoane pensionare figurează ca angajate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
„Unii dintre aceştia sunt profesori titulari suplinitori, alţii angajaţi ca persoane auxiliare în învăţământ. Dintre cei menţionaţi, cinci au optat pentru încetarea raporturilor de muncă, alegând pensia, iar patru dintre ei au optat pentru păstrarea contractului de muncă şi suspendarea pensiei“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct la ISJ Dolj.
Potrivit Legii nr. 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 este de 1.693 de lei. Trebuie să opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII