10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVaccin la discreţie

Vaccin la discreţie

Vaccinarea gratuită împotriva gripei noi şi a cancerului de col uterin este posibilă pentru orice persoană, la cerere, prin cabinetele medicilor de familie.

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei noi s-a soldat cu un eşec lamentabil în judeţul Dolj. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, doar 4,44% din populaţia ţintă din judeţ stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru vaccinarea împotriva gripei noi a fost vaccinată în prima etapă a campaniei, desfăşurată în perioada 30 noiembrie – 10 decembrie. „Judeţul Dolj a primit 45.000 de doze din care s-au folosit doar 2.000“, a declarat dr. Ludmila Prunariu, directorul adjunct al DSP Dolj.
Prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva gripei noi s-a adresat personalului medico-sanitar şi personalului din alte instituţii cu servicii esenţiale, cum ar fi MAI sau vamă, studenţilor şi elevilor din colegii şi şcoli postliceale, precum şi elevilor de liceu care au împlinit 16 ani.
De marţi, Ministerul Sănătăţii a extins vaccinarea gratuită la întreaga populaţie. Cine doreşte să se vaccineze trebuie să se adreseze medicului de familie. Pentru cei care refuză vaccinarea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că pregăteşte un act normativ care să-i oblige să plătească tratamentul în cazul în care se vor îmbolnăvi de gripă nouă.
DSP a întocmit zilele trecute un raport despre evoluţia gripei noi în judeţul Dolj, care a fost înaintat prefecturii. Potrivit acestui document, de la apariţia primelor îmbolnăviri, în judeţul Dolj s-au înregistrat 298 de cazuri de gripă nouă, dintre care 168 confirmate pe baza examenului de laborator, iar 130 clinico-epidemiologic. Până acum, au fost închise clase şi unităţi de învăţământ, gripa afectând practic activitatea în 17 licee, 20 de şcoli generale, patru grădiniţe şi patru facultăţi.

Vaccinul anti-HPV, disponibil la medicii de familie

Nici campania de vaccinare împotriva virusului HPV răspunzător de cancerul de col uterin nu a avut mai mult succes. Doar 190 de eleve de clasele a VI-a şi a VII-a din 2.500 au fost vaccinate, ca urmare a refuzului părinţilor.
Totuşi, DSP Dolj nu s-a lăsat păgubaş. Dozele de vaccin rămase vor putea fi folosite în continuare, pentru că Ministerul Sănătăţii a extins vaccinarea la întreaga populaţie feminină eligibilă.
„Vaccinarea anti-HPV se extinde din 16 decembrie la toată populaţia feminină, cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, care va solicita vaccinul. Vor avea prioritate elevele şi studentele, iar vaccinarea se va face prin policlinica studenţească din Craiova şi cabinetele medicilor de familie“, a spus Ludmila Prunariu.
Reprezentanta DSP Dolj a precizat că vaccinul împotriva HPV poate fi administrat concomitent sau consecutiv cu vaccinul împotriva gripei noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII