10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii fug de vaccinare

Doljenii fug de vaccinare

Numărul cadrelor medicale doljene care s-au îmbolnăvit de gripă AH1N1 creşte cu fiecare săptămână. De câteva zile, un asistent medical din Spitalul de Urgenţă Craiova se zbate între viaţă şi moarte la Clinica de terapie intensivă a unităţii sanitare, după ce s-a îmbolnăvit de gripă nouă. Cu toate acestea, cadrele medicale din această instituţie nu s-au înghesuit să se vaccineze împotriva bolii amintite. Din cele 1.650 de doze de vaccin Cantgrip puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii pentru cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia, doar 325 dintre acestea au fost utilizate, pentru că doar unul din cinci angajaţi ai Spitalului de Urgenţă Craiova a acceptat vaccinarea.
„Spre surprinderea noastră, numai 20% dintre angajaţi au dorit să se vaccineze. Cauza pare să ţină de tot felul de zvonuri false care au circulat cu privire la efectele secundare ale acestui vaccin, efecte secundare care însă nu au existat“, a declarat conf.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Campanie de informare fără rezultate

Nici vaccinarea împotriva virusului HPV, răspunzător pentru cancerul de col uterin, nu merge prea bine. Până ieri au fost vaccinate în judeţul Dolj doar 110 eleve de clasa a VI-a şi 80 de fete de clasa a VII-a, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj se pregătise cu un stoc de vaccin anti-HPV de 2.500 de doze. „Nu ştiu de ce părinţii nu au fost de acord cu vaccinarea, pentru că informarea s-a făcut conform metodologiei Ministerului Sănătăţii. S-a făcut instruirea medicilor vaccinatori, părinţii au fost anunţaţi, există un site cu informaţii despre vaccinare, s-au împărţit pliante, dar se pare că părinţii aveau deja o părere formată împotriva acestui vaccin“, a declarat dr. Ludmila Prunariu, director adjunct DSP Dolj. România este pe locul I în Europa ca număr de decese provocate de cancerul de col uterin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII