10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsultaţie la ginecolog pentru arsuri la stomac

Consultaţie la ginecolog pentru arsuri la stomac

O pensionară din Craiova a primit recomandare pentru consult ginecologic de la medicul specialist, deşi avea arsuri la stomac. Femeia a rămas cu durerile de stomac, dar şi cu mai puţini bani după ce a plătit ecografia care ar fi trebuit să ajute la stabilirea diagnosticului.

Banii înainte de toate, pare să fie dictonul după care funcţionează sistemul medical în România. Dacă în spitale eşti nevoit să dai şpagă pentru ca medicul să se uite la tine, sistemul privat te supune la tot felul de investigaţii, chiar şi nejustificate, dar pe care trebuie să le plăteşti.

„Doamna doctor mi-a spus că nu se vede stomacul la ecograf“

Maria Lupiţu, o pensionară de 81 de ani, din Craiova, cardiacă şi cu un infarct la activ, este nemulţumită de modul în care i s-au făcut anumite investigaţii medicale, pe cheltuiala ei, fără să se ajungă la un diagnostic. Pe 26 noiembrie, a mers la Centrul Medical Hellios din Craiova, pentru o consultaţie de medicină internă. Bătrâna acuza dureri puternice de stomac şi chiar scuipase sânge, motiv pentru care medicul de familie îi dăduse trimitere la specialist. La Hellios, a fost consultată de dr. Cristina Prunoiu, care i-a făcut şi o ecografie. Cum în urma ecografiei nu i-a găsit nimic la stomac, doctoriţa i-a luat banii bătrânei pentru investigaţie, 70 de lei, şi a trimis-o acasă. „Doamna doctor mi-a spus că nu se vede stomacul la ecograf. Păi, dacă nu se vede, de ce mi-a făcut ecografia? Doar ca să-mi ia banii? Dacă sunt bătrână, înseamnă că trebuie să-şi bată joc de mine?“, întreabă Maria Lupiţu.
Pensionara s-a gândit atunci că poate rezolvă la dispensar. A mers înapoi la medicul de familie care îi dăduse trimiterea şi i-a cerut reţetă pentru stomac. Medicul de familie a refuzat însă să-i dea prescripţie pentru medicamente, pe motiv că îi eliberase deja o reţetă în luna aceea pentru boala de inimă de care suferea. „Mi-a spus că nu are voie să elibereze două reţete pentru medicamente compensate şi gratuite într-o lună“, a mai spus Maria Lupiţu.
Bătrâna a rămas cu arsurile la stomac, care o chinuiesc zi şi noapte, şi spune că din cauza durerilor abia se mai poate atinge de mâncare.

I s-a recomandat consult ginecologic

Reprezentanţii Centrului Medical Hellios susţin că pacienta avea, de fapt, probleme ginecologice. „A venit cu abdomen cronic dureros şi a solicitat ecografie abdominală. Ca urmare a solicitării şi a acuzelor, i s-a făcut investigaţia, în urma căreia s-au constatat probleme în sfera ginecologică şi i s-a recomandat un consult ginecologic. Consider că din punctul nostru de vedere s-a făcut tot ce era necesar, dar sunt situaţii în practica medicală când simptomele nu corespund cu ceea ce susţine pacientul“, a declarat dr. Cristina Prunoiu, medic specialist interne la Hellios.
Maria Lupiţu a rămas înmărmurită când a aflat declaraţia dr. Prunoiu. „Ce control ginecologic? Nu mi-a recomandat nimeni nici un control ginecologic! Doctoriţa de la Hellios mi-a spus să merg la medicul de familie ca să-mi dea reţetă pentru ce am eu. Asta a fost tot“, a spus Maria Lupiţu.
În ceea ce priveşte atitudinea medicului de familie, potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, acesta a procedat corect, prescriind medicamente în baza unui anumit plafon financiar. „Medicii de familie pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală, cu următoarele restricţii: din listele A şi B o singură prescripţie pe lună cu maximum şapte medicamente, dar nu mai mult de trei medicamente din lista B; din lista C – Secţiunea C1 – pe fiecare cod de boală o singură prescripţie pe lună cu maximum trei medicamente, iar din Secţiunea C3 – o singură prescripţie pe lună, cu maximum patru medicamente“, susţine Alina Elena Tănăsescu, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
Totodată, pentru afecţiunile acute medicii pot acorda prescripţii medicale ori de câte ori consideră că este nevoie, în urma actului medical propriu, ţinând cont de restricţiile enumerate mai sus“, a mai spus Elena Tănăsescu.
Maria Lupiţu urma un tratament cu Digoxin, Tanakan, Tertensif, Sintrom, Diltiazem Eipico şi Fosamax în momentul în care au apărut durerile de stomac. Pe prospectul Fosamax scrie că medicamentul poate să dea tulburări gastrice, cum ar fi esofagite, ulcere sau eroziuni esofagiene, care necesită consultarea urgentă a medicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII