10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatul, dator vândut firmelor private

Statul, dator vândut firmelor private

Cel mai mare debitor al firmelor private este statul, care nu îşi mai poate onora la timp obligaţiile de plată. De la începutul lui septembrie, instituţiile statului nu au mai făcut plăţi către privaţi, acuză mediul de afaceri. Există riscul ca firmele să nu îşi primească banii până la sfârşitul anului, din cauză că trebuie reduse foarte mult cheltuielile bugetare.

Firmele private se chinuiesc să reziste pe piaţă în condiţiile în care unul dintre marii lor debitori este statul, prin diversele sale instituţii. „Cea mai mare problemă a mediului local de afaceri este neplata la termen a sumelor de la bugetul statului sau de la alte organisme sau instituţii de stat. Este vorba despre TVA, dar şi de alte plăţi pe care statul nu le face către mediul de afaceri“, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj, Ioan Vigaru. El a precizat că până şi Camera de Comerţ are de primit TVA de la stat, dar datoria nu a depăşit termenul de 30 de zile, aferent unor astfel de plăţi. Vigaru spune că din informaţiile culese de la firmele private reiese că instituţiile statului nu au mai făcut plăţi către mediul privat de câteva luni: „Firmele spun că au restanţe de la începutul lunii septembrie, de când statul nu a mai făcut plăţi în contul lor. Şi nu cred că se vor mai face plăţi de la stat către mediul privat până la sfârşitul anului“. Un patronat a calculat că statul ar avea de plată către privaţi două miliarde de euro, la nivel naţional. În aceste condiţii, multe firme au activitatea blocată pentru că nu îşi primesc banii de la ordonatorii de credite, deşi lucrările au fost finalizate de mult timp. Aşa apar blocajele din economie, din cauza statului.

TVA – în graficul de plăţi

Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, spune că judeţul „este în grafic“ în ceea ce priveşte restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA) către firme, dar că societăţile private nu au neapărat de recuperat bani de la organismele subordonate ANAF sau Ministerului Finanţelor Publice. „Nu sunt întârzieri la noi. Plăţile la TVA se fac în maximum 45 de zile, iar la noi nu se depăşesc 30 de zile. Despre sumele restante către mediul privat nu este vorba despre noi. Cel mai probabil este vorba despre primării, care au făcut investiţii sau le-au propus şi nu le pot susţine cu fonduri“, a precizat directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu. Unele primării doljene ar fi contractat lucrări şi nu le-ar mai putea achita pe motiv că această criză s-ar simţi şi la nivelul încasărilor din veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale, şi nu numai, la nivelul veniturilor bugetului statului, spune şeful Fiscului doljean.

Miliardele de euro…

În urmă cu câteva luni, la nivel naţional, statul – prin instituţiile sale – avea de plată către mediul privat două miliarde de euro. În urmă cu o lună, un patronat al industriaşilor (UGIR 1903) solicita statului (printr-un comunicat) plata de urgenţă a miliardelor restante către firmele private. De asemenea, Consiliul Naţional al Întreprinzătorilor Privaţi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că o măsură prioritară anticriză ar trebui să fie plata datoriilor statului către firme. „Statul nu plăteşte nici o penalitate pentru că ţine banii firmelor acolo şi nu îi plăteşte la timp. O firmă privată plăteşte penalităţi de 0,1% pe zi dacă nu îşi achită la timp impozitele“, spunea de curând Valentin Cristea, vicepreşedintele CNIPMMR. Guvernanţii anticipează că, pe final de an, cheltuielile bugetare trebuie să fie ţinute în frâu, mai ales că statul a ajuns la fundul sacului.
În acelaşi timp, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, se teme că pe final de an vor creşte cheltuielile bugetare la fel ca în anii anteriori, adâncind deficitul statului. Anul trecut, de exemplu, primăriile au umflat cheltuielile bugetare făcând plăţi consistente către mediul privat în luna decembrie, pentru a nu pierde banii respectivi, în sensul că ei se întorceau către bugetul de stat dacă nu erau cheltuiţi până la finalul anului. Directorul Fiscului doljean anticipează că şi în situaţia în care statul nu va plăti până la finalul anului datoriile pe care le are către firme, cheltuielile bugetare tot ar putea creşte. „Există unele companii de stat şi companii naţionale, care vor acorda tichete cadou de Sărbători sau tichete de masă angajaţilor, fapt care va face să crească şi mai mult cheltuielile bugetare. Este politica acelor companii, dar există riscul ca şi în acest fel şi în altele să crească cheltuielile bugetare“, a precizat Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII